Tio smultronställen för en dagstur

Tio smultronställen för en dagstur

Jag gillar att vandra och åker några gånger om året på flerdagars turer. Jämfört med antalet dagsturer jag tar bleknar dessa längre turerna bort i mängden. Som hundägare är man ute på i alla fall en långpromenad om dagen men det är inte ovanligt att jag tar bilen någonstans och gör en heldag av det. En dagstur kan vara ett skönt sätt att komma ut i naturen samtidigt som man slipper bära tungt och planera långt

i förväg. I denna artikeln tänker jag lista mina tio smultronställen för att ta en dagstur i Sverige med varierad terräng. Eftersom att jag är ifrån Bohuslän kommer flera av vandringarna vara därifrån då jag sällan åker längre än någon timme för en dagstur. Jag har valt att ta med två stadsvandringar från två av landets finaste städer då jag anser att även de har sina fördelar. Flera av de vandringarna som är bit bort från där jag bor är reviderade versioner av några av mina längre turer.

 

10 Stockholm

Då och då har jag anledningar att åka till huvudstaden. En sak som slår mig varje gång jag befinner mig i Stockholm är hur fint det är. En vandring mellan Djurgården och söder har nog så fina miljöer med varierande intryck för besökaren. Djurgårdens lite lummiga känsla,

Norrmalms stadsvimmel och Gamla stans mysiga gränder är ställen som passar sig för en dagsvandring. Fördelarna är att det är lätt

att transportera sig till och från sin vandring. Det finns nästan en oändlig antal rutter att gå och det är alltid nära till hands för bekvämligheter så som restauranger och caféer. Nackdelen är ju givetvis den totala avsaknaden av enskildhet.

 

9 Långfjället

Kanske mer känt som Grövelsjön än Långfjället men likaså en trevlig plats att vandra på. När jag var där och vandrade själv var jag på en

tredagars tur men ser lätt hur man skulle kunna göra en bra dagsvandring i området. Mitt förslag är att vandra från själva Grövelsjön upp till toppen Storvätteshågna och sen ta en liten sväng ned på norrsidan av berget på vägen tillbaka mot sjön. Det finns givetvis många fler möjligheter i området. Man kan även gå över gränsen in i Norge eller sikta på någon av de andra topparna i området.

 

8 Naturreservatet Anneröd

Första dagsturen i min direkta närhet. Anneröd är ett naturreservat som ligger mellan Bovallstrand och Tossene i Sotenäs kommun och består mestadels av bokskog. Den klassiska Bohuslänska terrängen gör sig genast påmind med backar upp och ned genom bokskogens lövklädda kullar. Här och var ses hjärtan med bokstäver inristade i barken på de mäktiga bokarna. Soteleden har ett virrvarr av stigar i området. Själv går jag oftast i en cirkel mellan Anneröd och Sparöd eller mellan Anneröd och Koderödvatten. För den som vill ta en längre tur finns det en mängd vindskydd och småstugor i området som är gratis att låna en natt.

7 Torrskogsleden

Nummer sju på listan för oss till Dalsland och till Torrskogsleden. Leden är 25 km lång och själv gjorde jag en helg av mitt besök med en övernattning i vindskyddet vid Rötjärnen. Det är ganska lätt att korta av leden på ett par ställen och på så sätt få en lättare dagstur även om det faktiskt går att vandra 25 km på en dag(inte alltid rekommenderat). Terrängen är skiftande mellan lite höjder och planare mark. Vackra sjöar att rasta vid och ett flertal iordningställda vindskydd och utsiktstorn. En pärla i Dalsland helt enkelt.

6 Bohus Malmön

Då var vi tillbaka i Sotenäs kommun igen och till en vandring som du bör räkna med att den tar större delen av dagen. Ta färjan ut till Bohus Malmön och följ Soteleden ett varv runt ön. Kommer du med bil kan du parkera lite vart som helst och ändå ha nära till leden. Om du gör vandringen på sommaren kan badkläder komma väl till pass då du passerar ett flertal stränder. På vår och hösten är det kusligt öde vissa sträckor medans på sommaren kan det nästan vara svårt att ta sig fram för alla människor. På öns östra sida ligger samhället Malmön och flera sandstränder, på öns sydliga spets ligger byn Draget. Utmed öns västra sida går man i stort sett ensam mellan klippor och de gamla stenbrotten. Leden runt ön är 10,8 km.

5 Visby

Andra stadsvandringen i listan går till Sveriges kanske vackraste stad på rosornas ö, Gotland. Det finns många anledningar att åka till Visby och Gotland men själv har jag mestadels varit där vecka 32 så får ni gissa vad jag gjorde där. Dock är det längesedan nu och en del av mig saknar alltid ön och dess stenlagda gator och torg. Mitt tips till vandring är att gå ett helt varv runt ringmuren och sedan lite kors och tvärs innanför muren i den gamla staden. Att gå igenom en av portarna in i staden känns lite som att åka tidsmaskin till 1300talet. Denna tur är lätt att planera och har nära till allt men samtidigt en oändlig mängd olika vägar att gå och varje väg har något nytt och intressant att se.

4 Kaserna och Viksjön

Utanför Munkedal ligger en liten sjö som kallas Vassbotten och intill den ligger en liten förening som hyr ut kanoter. Här går även Bohusleden förbi och om du följer leden förbi sjön och längs Munkedalsälven så kommer du snart till Viksjön. Bohusleden går på bägge sidor om älven så du har fritt val vilken väg du vill gå på tur och retur. Vid Viksjön har du några val att göra. Sist jag gick denna vägen följde jag leden ned på södersidan om sjön och svängde av på en liten grusväg som gick ända bort till änden av sjön där jag följde på en större väg tillbaka till samhället Valbo-Ryr. I Valbo-Ryr gick jag in på Viksjöleden som lede mig tillbaka till Bohusleden och Munkedalsälven. Detta blev en lång dagsvandring men var en väldigt fin tur. Om du vill korta ned turen lite kan du istället följa vägen direkt från Bohusleden till Valbo-Ryr och sedan ta Viksjöleden tillbaka eller tvärtom. Blandad terräng med bitvis riktigt trollska vattendrag och skogar.

3 Åby och Övre kärr

Soteleden har flera sträckor runt djurparken Nordens Ark längst in i Åbyfjorden. En av mina favoritturer går från djurparkens parkering och upp mot en plats som heter Övre kärr. Den första sträckan har du flera fina utsiktspunkter som låter dig se lång ut i fjorden. Snart tar leden av mot väster och efter ett par timmars vandring kommer du fram till ett litet vindskydd intill Bjällane myr. Här brukar jag ta en liten paus innan jag fortsätter. Här kan man sedan fortsätta på leden ungefär fyra km tillbaka ned till djurparken eller korta ned sträckan och gena förbi ett litet torp ned till en grusväg. En fin tur som jag försöker ta någon gång om året.

 

2 Ramsvikslandets naturreservat

 

Om någon frågar mig vart man får mest utav en dagsvandring i Bohuslän och som vill ha något som riktigt är landskapet i fråga så kommer jag att svara Ramsvik. Naturreservatet ligger utanför Hunnebostrand med Skagerrak i väst och med Sotekanalen i öst. Här finns de slätaste av berghällar av röd Bohusgranit, jättegryttor formade i bergen under istiden, hedlandskap, myrar och fullt med stigar och leder. Vissa delar av ön är lättvandrade andra kräver lite mer rörlighet men är värda ansträngningen. Ett artrikt djurliv med mycket fåglar. Här kan du lägga upp din egen vandring efter vad du vill se. En av mina favorit turer är att parkera på parkeringen vid Haby. Vandra ut mot Sote huvud och runda Sote bonde in till Fykan. Därifrån fortsätta längs vattnet mot Grosshamn för att vända ned åt Myren och gå på Soteleden som för mig ned till bron som går ut till reservatet. Där efter är det en kort vandring på den slingriga vägen tillbaka till parkeringen. En annan går i de norra delarna av ön med utgångspunkt från Långevik. Hur man än väljer att gå så utlovar jag en enastående naturupplevelse. Några saker att tänka på när man vandrar på Ramsvik är bland annat att stora delar av året går det boskap ute mellan klipporna och hedarna. Håll hundar kopplade och håll avstånd. Det finns ganska mycket orm på ön så håll ett extra öga öppet.

1 Fulufjällets Nationalpark

När jag vandrade på Fulufjället gjorde jag en tredagars tur av det hela men jag tänkte själv när jag gick där att man skulle kunna få en otroligt fin dagstur om man höll sig till de mer ”centrala” delarna. Många fjäll är extremt vackra i vårat avlånga land men Fulufjället har mycket att erbjuda. Bland annat har de en ganska unik flora, Sveriges högsta vattenfall, urskog, milsvid utsikt och världens äldsta träd. Utöver det är det ett av våra sydligaste kalfjäll och ganska lättåtkomligt. Så mitt tips är att åka till Naturum som ligger in intill samhället Mörkret. Naturum lämnar du på välordnade stigar och spångar byggda i trä på väg mot Njupeskärsfallet med sina 93 meters fallhöjd. Här kan du njuta en stund och känna kraften av vattenfallet. Därefter kan du välja att gå som jag gjorde bort mot Naturum igen fast på en mindre stig högre upp mot fjället och gå igenom en riktigt vacker urskog eller svänga upp mot Rörsjöhön på norrsidan av vattenfallet. Hur du än väljer att gå kan du vid ett senare tillfälle gå mot Rörsjöarna och stugorna som ligger där. Gillar du att fiska så skall det enligt utsago vara bra fiske i sjöarna. Här ifrån kan du välja att antingen knalla vidare längs fjället eller ta av ner mot Naturum igen. Utsikten vid fjällkanten mot väst är fenomenal och

Idrefjäll syns tydligt i fjärran.

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet