Vardagsagility för friluftshunden

Vardagsagility för friluftshunden


När man hör ordet agility så tänker nog de flesta på massa färgglada stolpar och tunnlar som våra fyrfota vänner springer sick-sack mellan eller igenom. Jag tror dessutom att det finns en del personer som skulle betala bra för att se mig gå en sådan bana med Djingis. Men det är inte vad det här handlar om utan om att utsätta sin hund för ”hinder” i det normala livet som kan hjälpa er i en mer pressad situation. För ganska exakt åtta år sedan så gick jag och Djingis en valpkurs. Det var trevligt men kanske inte den bästa kursen jag har gått på men två saker fastnade på mig i alla fall. Att vara konsekvent och att utsätta sin hund för det man vill att den skall klara av. De som känner mig lite närmare vet ju att jag själv är lite av en träningsnarkoman så att just dessa principer skulle verka logiska för mig var ju knappast en skräll.


I vildmarken så möter man konstant på hinder. I alla lägen kanske man själv inte ser dem men din hund kan uppfatta dem som så medans andra är uppenbara för en själv. Jag tänkte att vi skall gå igenom olika typer av hinder och hur du kan förbereda din hund på dem på din hemmaplan. Nu kommer det inte bli några Bear Grylls repelleringar med hunden fastspänd på ryggen ut för stup utan mer vanliga grejer.

Udda underlag

En av de första sakerna man skall träna sin hund på är att gå på olika underlag. Naturen är full av dem och det kan vara något oväntat som stressar hunden. Några exempel kan vara svajande spångbrädor, olika stenar eller broar i stål galler. Djingis gillade inte att gå på svajiga underlag så varje gång jag gick förbi en pontonbrygga när han var valp så gick jag ut på lemmen som leder ned till själva brygga. I början räckte det att gå över den för att stressa honom sedan stannade vi på lemmen och jag gav han kommando att sitta. Därefter började jag hoppa så att det hela gungade ordentligt. Idag har vi inga problem med att gå på svajande ytor. Jag tror även att detta kan vara anledningen till att det gick väldigt lätt att lära Djingis att åka kanot. Testa din hund med att gå på olika underlag. Runda stenar, i löst grus, platta stenar. Testa att gå på en lastramp i stål eller i en trappa med stålgaller. Det är inte ovanligt att broarna i fjällen är gjorda av just stålgaller. Utsätt din hund på vardagspromenaden så lär du både dig själv och din hund vad som funkar.


Backar

Att gå i backar med hund kan vara farligt. Normalt sett när vi knallar runt i våra städer eller på landsbygden så är det relativt lugnt men försök att hitta någon backe med endast en liten stig, gärna lite poröst underlag. Då blir det mer viktigt att tackla backen rätt. Lägg där till en fjälltopp, slät skiffersten som glider på varandra, en tung ryggsäck och en hund som drar så har du en ganska farlig situation. Att gå upp för backar brukar sällan vara problemet. Då brukar jag hålla hunden framför mig så jag kan se vad han gör och styra honom med kopplet. Har jag lite tur så kanske han hjälper till och drar lite. Skulle hunden stanna brukar jag manna på honom lite med ena handen eller benet. När jag vandrar med ryggsäck brukar jag fästa kopplet i säcken, oftast i midjebältet. Det gör det lättare när man behöver händerna för att ta sig uppåt själv.


Att gå nedför är oftast betydligt farligare när man har hund. Nu kommer jag skriva något som inte alla håller med mig om. Håll hunden bakom dig när går ned för en brant backe. Vissa anser att en hund alltid skall få gå framför och att man skall styra den med kopplet. Det ger hunden en känsla av att leda men i detta fallet är det viktigare att inte ramla ned från ett berg. Det du behöver göra är att lära hunden att gå bakom dig. Lättast är att öva i dina backar hemma. Eller varför inte på en vanlig skogsstig. Styr hunden med kopplet bakom ryggen och håll kopplet kort. Försöker hunden gå runt dig på vänster så drar du lite åt höger och vise versa. Man kan även blockera hunden med benen lite i inlärningsprocessen. Kom ihåg att om du har tänkt vandra med klövjeväska att också öva detta med den på. Om hunden då försöker ta sig förbi kan väskan fastna i ditt knävecket eller ben och du kan ramla .

Över saker

Vissa hinder behöver man ta sig över och detta brukar jag tackla på olika sätt. Vid mindre hinder så som en liten bäck eller en stock som ligger över stigen brukar jag helt enkelt låta hunden hoppa över innan mig. För detta har jag lärt honom kommandot ”Hopp” vilket fungerar bra oavsett om jag vill att han skall hoppa upp i bilen eller hoppa över en sten. Man kan också lära dem att klättra upp på olika hinder så som stenar och liknande längs stigen. Om du bor i en stad kan man enkelt låta dem hoppa upp på en liten stenmur och låta dem knalla vidare längs med den. Om man har ett större hinder som man måste ta sig över så brukar jag sätta hunden innan hindret, ta mig över själv och sedan ge kommandot om att ta sig över. Detta för att man då kan hjälpa till om något skulle gå fel och för att man har kopplet ”på rätt sida hindret”. Med det menar jag helt enkelt att om till exempel hunden hoppar över en övergång till ett boskapsstängsel så har hunden mer ”lina” att stoppa på innan det tar stopp ändå. Hur stort hinder din hund klarar av beror ju helt enkelt av hur stor och spänstig hund du har.

Under saker

Om man ibland måste ta sig över hinder så kanske det blir tvunget att ta sig under hinder ibland med. I vissa lägen kanske du och din hund behöver ta olika vägar. Du över och hunden under till exempel. På ett ställe där jag brukar gå under vinterhalvåret så måste vi passera ett taggtrådsstängsel. Då brukar jag föra kopplet under understa tråden, fästa den på en av stolparna, hålla upp taggtråden och ge kommando om att ligga ned till hunden. Sedan håller jag en hand mellan tråden och ger honom ett ”Varsågod”. Då brukar han likt en katt på jakt(fast klumpigare) ta sig långt under tråden och vänta in mig på andra sidan tills jag har hoppat över. Tror han har varit på både eltråd och taggtråd under jakt så detta kan han ha lärt sig själv. Andra saker som kan vara lättare att ta sig under är till exempel stora stockar eller buskage. Ett sätt att öva på detta i mer mondän terräng är att låta hunden krypa under räcken eller gardister eller liknande. Kom bara ihåg att öva där det inte finns någon trafik.

I skogen

Ja i skogen finns det träd. Det är inte helt ovanligt att hunden vill gå runt ett annat träd än just det du tänkt dig att gå runt. Här blir det viktigt att lära sig att styra sin hund med kopplet och att lära hunden att om det tar stopp att vända och gå runt på samma sida som dig. Vissa laikor som har extremt tålamod kan man bli ståendes med riktigt länge med innan de ger sig och går på samma sida som dig. Tro mig på det. Bor man i en stad kan man öva med en lyktstolpen eller två men det blir inte riktigt samma täthet mellan dem. Det lättaste är helt enkelt att lära hunden hur man styr den med kopplet. Ett lätt ”ryck” åt höger för höger etcetera. Jag har till och med lärt min hund röstkommandona höger och vänster men detta beror mestadels på att jag ibland kör sparkcykel bakom honom men kan komma till pass annars med.

Vatten

Vatten är ett lurigt hinder. Min hund är dessutom en badkruka av rang. Mindre bäckar brukar jag låta honom hoppa över. Men att vada med hunden är ju lite lurigare. Lugnt vatten är ju bättre än stritt vatten men då är det ju i regel djupare. Ha i åtanke att vattnet går mycket högre på hunden än på dig själv och att det inte är att rekommendera att gå över knäna i en älv eller å där vattnet forsar fram. Skulle ett svårare vad vara ofrånkomligt så kan det bli frågan om att gå flera gånger. Tänk typ en vända med packningen och en med hunden. Använd en käpp och ”luta” dig mot strömmen. Vad kan vara riskabelt så avstå om du känner dig osäker.

Sova ute

Innan man ger sig ut på en långtur är det inte fel att testa om hunden klarar av att sova ute. Prova att sova i tältet ni skall bo i eller under tarpen eller vad ni nu kan ha tänkt er. Själv gillar jag nog nästan mest att sova i vindskydd vilket lämnar bra alternativ till hur man kan göra med hunden. Då kan man ”bädda” inne i vindskyddet men binda honom på en plats så att han kan välja om han vill vara inne eller sitta och spana utanför. Skall man bara ut på en helgtur så är det nog bara att köra på men innan man ger sig iväg på något längre så kan det vara bra att testa hur just din hund fungerar i lägret.


Här var lite tips på hur man kan lösa lite vanliga hanteringsproblem med hundar. Hoppas att något kan hjälpa. Andra problem som jag har hört folk ta upp är till exempel höjdskräck och då gäller samma princip. Börja med att gå upp för en kulle, sedan en bro och snart klarar ni nog ett berg med. Använd den principen så kan man nog lösa det mesta. Tack för att ni har läst och glöm inte att följa mig på Instagram eller på Facebook så du direkt får uppdateringar när nya artiklar, recensioner eller filmer kommer upp på sidan.

Dennis Ljungqvist 18/5-19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!