Tältrecension av Vaude Power Lizard SUL 2-3p

 ”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoor Experten”


Tältrecension av Vaude Power Lizard SUL 2-3p


När jag återupptog mitt vandringsintresse igen 2015 och började med solo vandringar med övernattning så löste jag till en början mina övernattningar i vindskydd och stugor. Det som höll mig lite borta från att bära med mig tält eller liknande var det klassiska, vikten. Men under tiden jag planerade mina turer för 2016 så blev det ganska uppenbart för mig att ett nytt tält behövdes. Kraven var enkla men samtidigt ganska svåra att uppnå. Jag ville ha ett tält som skulle passa för mig och Djingis samtidigt som jag ville ha en så låg vikt som möjligt. Helst en så liten packvolym med och det hade ju varit extra skönt med lite mer plats för ryggsäcken och kanske en person till. Som ni märker så börjar detta bli nästan omöjligt. Med mina krav i huvudet börjar tältet ta form som ett tält ifrån Harry Potter, ni vet det där som familjen Weasley har med sig till quidditch matchen som ser ut som ett litet 50-talstält för två men inne i har det flera sovrum och ett sällskapsrum i mitten. Okej så kraven specificerades något och jag började leta både i nätbutiker, på Youtube och i forum. Ett tält som dök upp rätt som det var var just Power Lizard SUL 2-3p ifrån Vaude. Till skillnad från många tält ifrån Skandinavien så var vikten betydligt lägre. Länge stod det mellan Vaude´s tält och ett ifrån MSR men efter att ha sett en recension på Youtube med en herre som förklarade tältet som en bra tvåmanstält, ett trångt tremanstält eller som ett lyxigt enmanstält på grund av den låga vikten så blev det till slut bestämt. Jag passade dessutom på att köpa tältet på höstrean vilket gjorde en hel del på priset.

När jag väl fått hem tältet så testade jag att slå upp och ta ned det några gånger i trädgården. Sen tog jag med mig det på en testrunda på Kroppefjäll i Dalsland och vilket fälttest det blev. Det regnade hela eftermiddagen, kvällen och större delen av natten. Det var inga som helst problem att få plats med mig, packningen och hunden inne i tältet. Nästa natt jag sov i tältet var i ett igensnöat pass i Jotunheim. Slog upp det på en liten sned grusplätt och band stenar i linorna för att försöka stadga upp det så mycket som möjligt. Sov som ett barn. Sedan dess har den följt med mig på alla mina äventyr där jag tänkt bo i tält samt där vikten spelar roll.

Så lite om tältet

På Outdoor Expertens hemsida står det att tältet väger 1,6 kg men jag är helt säker på att när jag köpte det så vägde det 1,4 dock vekrar det som om de har gjort några ändringar på modellen och att den nu heter Power Lizard Seamless 2-3p. Tältet levereras i en vattentät packpåse som är enkel att spänna fast på utsidan av säcken. Det är bra ventilation i tältet med två stycken ventiler i yttertältet och mechpaneler i innertältet. Tältet har en tältstång som spänns över som en båge samt två kortare som sätts upp rakt som stolpar för att spänna ut tältet. Den ena av dessa är något längre än den andra och skall sitta på ”huvudsidan” av tältet. Absiden är långsmal längs ingångssidan av tältet och där brukar jag förvara hundens klövjeväska, matskålar, mina kängor och köket. Jag har värmt vatten där någon gång men det är lite trångt så det är bäst att ha öppet ut. Inne i själva tältet är det gott om plats. Jag ligger längst in på min luftmadrass som är 60x200 cm, hunden har jag ungefär från knät och ned mot ingången samt min ryggsäck bredvid mig. Jag tror nog att jag skulle kunna få in en person till i tältet om man stuvar om lite och om personen inte är lika stor som mig men med hund och ryggsäckar blir det nog lätt trångt. Tror dock inte att det skulle vara ett problem att ta in en eller två hundar till om man är själv. Jag har väl egentligen bara haft lite problem med kondens i tältet under en tur och det var min senaste vandring på Hardangervidda där det var ganska varmt och med stundvis mycket regn. Innan det har jag nog aldrig tänkt på det. Tältspikarna man får med är väldigt tunna så jag har bytt ut några av dem med V-formade spikar ifrån Expeed. Tror att de har skickat med dem för att hålla nere vikten men vid hård vind eller med löst underlag så får jag nog rekommendera att byta ut dem. Tältet går snabbt att resa och ta ned men öva lite på det innan ni ger er ut. Det är även lätt att packa ned i påsen igen. Det levereras med en liten lagningsanordning ifall tältpinnarna skulle gå i sönder och en instruktionsbok.

Okej så summa summarum. Det är ett jättebra tält som jag inte alls skäms för att rekommendera. Det är tyvärr ett ganska dyrt tält men om man jämför vad man får per krona för vikt och plats så är det ändå svårslaget. Om du vandrar själv och inte har hund med dig så finns det både en 1p och en 1-2p version som jag inte har testat men om de håller samma standard som detta så borde de vara riktigt bra med. Om du gillar recensionen och beslutar dig för att köpa ett Vaude Power Lizard så får du gärna klicka på annonsen här nedan till Outdoor Experten så är du med och stöttar bloggen. Alternativt om du vill ha något annat så går det lika bra och sen klicka sig vidare. Tack på förhand!

Dennis Ljungqvist 28/7-19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!