Bergans Alpinist Large 130L

Recension av Bergans Alpinist Large 130l


Det finns två skolor om hur man packar och tänker inför en vandring. Den ena syftar till lättvikt och ett minimalistiskt friluftsliv och den andra syftar på att ta med sig utrustning för allt. Jag själv skulle nog säga att jag ligger lite mitt mellan tankesätten. Jag vill ha med mig det jag behöver plus saker som kan behövas men samtidigt så brukar jag välja det som väger mindre om jag har möjlighet till det. Detta gäller dock inte min senaste ryggsäck. Jag har alltid gjort mina längre vandringar med en gammal 70l ryggsäck från Haglöfs som jag tagit över efter min mor. Den brukar vara proppfull när jag är ute i fem dagar och dessutom har den inte riktigt varit i min storlek. Så inför min vandring på Hardangervidda som jag beräknade till 7-9 dagar så beslöt jag att det var dags för en ny och större ryggsäck. Efter ett idogt sökande och en full tråd på en Facebook grupp om vandring beslöt jag mig att gå upp till en jättestor ryggsäck vid namn Bergans Alpinist Large 130l, dels för att jag inte tyckte att det var nödvändigt att köpa en ryggsäck som bara var typ 20 L större än den gamla och dels för att dess bärsystem verkade riktigt bra. Priset var också hyffsat bra för storleken och 130 liters modellen var dessutom byggd för lite större personer som mig än 110 liters modellen. Nackdelen var vikten för själva säcken som väger in på 4300 gram. När ryggsäcken kom hem så packade jag den full med vattenflaskor och gick ut och testade den i närområdet. Jag blev först lite chockad över hur lätt den kändes att bära trotts vikten(lastade den till ca 18kg). Midjebältet var brett och starkt samt hade hela ryggsäcken något som kändes som en fjädring. Ända tills jag kom till en backe så kunde jag lika gärna ha burit en liten dagssäck men i lutning så gör sig ju vikten givetvis påmind i benen.

Efter att ha burit runt på säcken här på hemmaplan blev det dags för att ta med den till Norge och Hardangervidda. En av de stora fördelarna med en säck i denna storleken är att man får plats med allt man kan behöva. Jag behövde knappt dra ut remmarna för att få plats med allt i säcken då med tält och all mat för 9 dagar. Nackdelen är ju att med platsen så kan man ju få för sig att packa med sig lite extra saker vilket jag givetvis också gjorde till exempel nästan en liter dricka för att det är gott med en cola på kvällen. Dumt val... Så när jag och Djingis gav oss ut från Dyranut vägde säcken in på ca 24 kg vilket är på tok för mycket för en veckas tur i min mening. Jag får väl säga att för att kännas helt bekvämt så ligger nog runt 20 kg som en gräns för mig men allt eftersom så bantades vikten ned i säcken genom att jag åt och drack. Snart var säcken nere i mer vanliga vikter och takten ökades med tiden. Jag fick ett litet hål i säcken under vandringen men tror att den har uppkommit i samband med att jag har tagit på eller av mig säcken och att den skrapats mot en sten eller liknande men väven är stark och hålet har inte blivit större. När jag kom hem satte jag en bit tejp på insidan för att säkra upp ännu mer.

Lite om själva ryggsäcken


Det är ju som sagt en 130 literssäck som väger in på hela 4,3 kg men om man jämför med min gamla säck så är bärsystemet så mycket bättre att det känns värre att bära 16-18 kg med den gamla säcken än 22-24 kg med denna. Bärsystemet är otroligt följsamt vilket gör det lättare att röra på sig och att gå i svårare terräng. Bältet är stabilt med flera fästpunkter för till exempel hundkopplet, vattenflaska och kamera. Bredden på bältet gör att den sitter på plats och minskar risken för att tröjan under skall glida upp och fastna och liknande. Det finns två handtag på säcken, ett på toppen och ett på framsidan som underlättar hanteringen av ryggan. Topplocket är avtagbart och går att med remmar ställa in höjden på väskan. Sidofickorna är rymliga och avtagbara. De går också sätta ihop dem och använda dem som en liten ryggsäck. Detta var en av egenskaperna som fick mig att välja just denna ryggsäcken. Så man skulle kunna använda den lilla säcken som handbagage om man skall ut och flyga med ryggsäcken eller som dagssäck under vandring ifrån ett basläger. Det stora facket är delat i två men går att öppna emellan samt kan man öppna undre delen med en dragkedja fram på utsidan så att man slipper rota igenom hela säcken för att nå det som finns i botten. Utöver detta finns en massa extra egenskaper så som individuell höjdjustering, regnskydd, fäste för isyxa och pulkadrag. Den är förberedd för vätskesystem och har gott om fästpunkter för övrig utrustning.

Detta är helt enkelt en ryggsäck i toppklass som jag rekommenderar den lite större individen som vill ut på längre turer eller som expeditions ryggsäck. Den extra vikten som ryggsäcken har kompenseras med det kraftiga bärsystemet. Detta är inte en säck för dig som bara skall ut på kortare turer då den inte kommer till sin rätt med lätt packning utan den är gjord för att bära tungt med.Dennis Ljungqvist 11/8-19 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet