Vedeldat kök - Så gör du ett själv!

Vedeldat kök - Så gör du ett själv!


En trend som bara verkar växa sig större och större inom uteliv är att använda vedeldade

friluftskök. Detta är en trend som jag absolut kan förstå och som jag själv tycker är rätt trevlig. Inte en vecka passerar utan att man ser ett kort på Instagram eller liknande kanaler med någon som lagar mat eller kokar kaffe på just ett vedeldat kök. En stor fördel med att använda vedeldade kök är just att de är vedeldade. Således behöver man inte bära med sig bränsle så som T-sprit eller gas. Istället samlar man en massa små pinnar, kottar eller något annat som brinner bra. Till skillnad från att tända en vanlig brasa så blir elden mer koncentrerad och innesluten vilket gör elden säkrare. Dessa finns i olika former och priser hos välsorterade vildmarksbutiker och fördelen med många av de kommersiella köken är att de oftast går att dela och stuva så att de tar lite plats i packningen. Men i regel är det bara frågan om ett plåtburk med god ventilation vilket gör dem möjliga att elda i. Det lite skämtsamma namnet ”Hobo Stove” förklarar på något sätt också att det inte nödvändigtvis är frågan om en högteknologisk produkt. I den här gör-det-själv guiden kommer jag att använda mig av ett bestickställ från Ikea som brukar vara en ganska vanlig bas i ett vedeldat kök. Jag är inte på något sätt sponsrad av Ikea men tycker att det är ett bra alternativ då bestickstället är i lite tjockare gods än om man till exempel använder sig av en stor konservburk eller liknande. Dessutom är de välperforerade från start vilket sparar en hel del tid. Faktiskt så

fungerar bestickstället som vedeldat kök som det är men jag är säker på att de går att göra dem ännu bättre och här följer mitt alternativ på hur man kan göra det.

Det du behöver:

Ett bestickställ alternativt en plåtburk med massa hål i

En plåtburk som har lika stor eller något större diameter än bestickstället

4 bultar

12 muttrar


Verktyg:

Plåtsax eller liknande

Muttermejsel eller liknande

Hammare

Spik eller don

Markeringspenna

En tång

Börja med din extra plåtburk. Det är bra om den har samma diameter eller mer än bestickstället eller den burken du har tänkt att elda i. Tanken är att vi skall bygga en bas till köket av burken som också skall fungera som askfat. Det ökar säkerheten i köket och gör det möjligt att använda det nästan vart som helst. Men kom ihåg att botten ändå kommer att bli varm. Börja med att klippa ut en ca 4 cm bred kant från botten i burken.

När du har gjort det klipper du ned någon cm eller två med jämna mellanrum och viker ned flikarna. Vik ned dem på insidan av sargen. Detta gör vi för att få en kant som inte är vass och för att stärka upp konstruktionen.

Efter det tar vi tag i själva bestickstället. Markera ut en eller två lämpliga matningsluckor i toppen av köket. Jag gjorde det med hjälp av de nio översta hålen på ena sidan för att behålla styrka i burken. Klipp sedan ut luckan. Om man vill kan man sedan fila ned vassa kanter i matningsluckorna med en fil.

Ställ sedan burken på undersidan av ”askfatet”. Centrera det och markera ut de fyra yttersta hålen i botten av bestickstället. Slå sedan hål i markeringarna med en spik eller ett don.

Tryck igenom bultarna och skruva fast dem med en mutter på vardera. Sedan skruvar du ned en mutter så att ca 7-10 mm sticker upp och trä på bestickstället. Skruva sedan fast de sista fyra bultarna så att de låser mot de under burken. Så var köket klart!

Därefter är det bra att testa köket innan man ger sig ut på färd med det. Jag gjorde givetvis ett test med mitt och lyckades få 0,5 liter vatten att stormkoka på lite drygt 5 minuter utan lock. Fördelen med denna konstruktionen är att man får upp eldlådan lite vilket tillåter syre att strömma in underifrån samtidigt som köket har en stabil bas att stå på. Dessutom så blir köket extra säkert då askfatet samlar upp det mesta av glöden. Nackdelarna är att packvolymen blir större. Vill man kombinera sitt matlagande på turen så är det fullt möjligt att till exempel ha med en spritbrännare och använda köket som vindskydd. Glöm inte att packa köket i en påse då det kommer att bli sotigt under användning.

Dennis Ljungqvist 10/1 -19 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!