Tarp - så fungerar det

Detta är en annons för användanet av tarp och innehåller annonslänkar till Outnorth 

Tarp - så fungerar det


En växande trend inom friluftsliv är att använda tarp istället för tält. Vad är då en tarp och hur använder man den. En tarp är helt enkelt en typ av presenning som är speciellt utformad för att använda som vindskydd när man vandrar, paddlar eller vad man nu kan tänka sig hitta på i vildmarken. Några av de stora fördelarna med att använda tarp är just att den är väldigt lätt att bära med sig och att de är betydligt billigare än ett tält. Tarpen har dessutom en rad olika användningsområden. Man kan använda den till olika typer av vindskydd, som regn och solskydd vid samlingsplats i lägret eller som extra absid till ett tält. Man kan nog säga att det är fantasin som sätter gränser för vad man kan använda tarpen till. Om man vill testa att använda en tarp någon gång så kan man helt enkelt köpa en presenning för en 50lapp. Dessa tar mer plats i packningen, väger mer och är ofta lite mer lätt antändliga än en finnare tarp gjorda för ändamålet. Om man vill köpa en tarp och samtidigt gynna oss här på Äventyr i Blodet så kan man klicka på annonsen här under till Outnorth´s tarpar. 

Handlar du då något från Outnorth vi länkarna på sidan så går en del av köpet går till bloggen. Tack för ditt stöd!


I denna artikeln så tänker jag ta upp några metoder att sätta upp tarpen på. Om du vill lära dig mer om knopar så hittar du det i min artikel ”Sex knopar som underlättar livet i vildmarken”

Vill du vet mer om andra sätt man kan bo i naturen så rekomenderar jag min artikel ”Att bo på turen”


Tarpen som används i artikel är 3x3 meter med endast 6 fästpunkter. Den är köpt från ett lågprisföretag och är inget jag kan rekommendera då bara efter bara några få användningar börjar flera öljetter lossa.

A- Ram

Ett enkelt sätt att sätta upp en tarp på är i en så kallad A-ram. Detta är ett användbart sätt att använda tarpen då man kan göra det på flera sätt. Men i regel är principen att man fäster mitten av tältet mellan två träd eller stolpar och sedan fäster man alla fyra hörnen mot marken så att ett A format tak bildas. Detta går att göra antingen med små rep fästa i mitten fästpunkterna eller spänt över en lina. Man kan som på bilden fästa hörnen mot marken eller med linor ha tarpen spänd en bit över marken. Den senare modellen är användbar om man till exempel skall sova i en hammock. A-ram går även att använda ihop med tält som en extra absid mot öppningen på tältet.

Vindskydd

Kanske det mest klassiska sättet att använda en tarp på. Fördelen med detta sättet är att man får mycket plats under tarpen. I lumpen sov vi en hel grupp under en presenning på detta viset i nio minusgrader. En stor brasa värmde oss under natten. När man haft patrull mitt i natten var det skönt att krypa in i värmen bland kamraterna. Vi använde även oss av denna konstruktionen under våran natt på färd i SvT´s serie Nedsläckt Land. Hur gör man då? Man fäster två hörnen runt var sitt träd eller stolpe. Sedan fäster man motsatt sida av tarpen i marken så att ett snett tak uppstår. Så enkelt men nackdelen är att de blir stor yta att värma upp och att det lätt drar in från sidorna. Man kan ju bygga väggar med granris och slanor som stoppar det mesta av draget.

Vindskydd med tak

Vindskydd med tak går att bygga med en lina eller i några fästpunkter i mitten eller bara en bit in på tarpen. Fördelen med denna typen av uppsättning är att utrymmets storlek blir lättare att minska och på så sätt att värma upp. Med lina så gör du så här: Spänn upp linan i lagom höjd mellan två träd. Fäst med alla fästpunkter tarpen i marken på den sida som är bakåt. Dra tarpen över linan och fäst de båda lösa hörnen i något träd, marken med lina eller i stolpar som jag har gjort här på bilden. Detta är ett mysigt sätt att slå läger på.

Vindskydd med golv

Om man vill skydda sig ifrån en fuktig mark eller helt enkelt vill minska sin storlek på tarpen så kan man göra ett vindskydd med golv. Detta passar väldigt bra om man är ensam eller bara ett par personer. Det man gör är helt enkelt ett vanligt vindskydd med endast halva tarpen medans andra halvan dras fram som ett golv och spänns fast i marken. En sak som kan vara bra att tänka på om man tänker använda sin tarp på detta viset är att markera upp vilken sida som skall vara golv respektive tak. Ifall det går hål på golv sidan så har man ändå ett tätt tak över huvudet.

Vindskydd med två väggar

Denna kanske det finns något bättre namn på men det är det jag använder i alla fall. Här har vi gjort ett lite mer ombonat vindskydd som är en blandning mellan en A-ram och ett vanligt vindskydd. Börja med att göra en A-ram på ena sidan av tarpen och sedan drar du ned motsatt sida och fäster alla fästpunkter så rak mitt emot som möjligt. På så sätt har du gjort ett vindskydd som endast har en öppen sida. På bilden så har jag fäst tarpen i ett träd men om du vill slippa att ha en stolpe mitt i ingången så kan du istället spänna upp ett rep mellan två träd och surra upp din lilla lina upp runt repet istället. Om man vill göra konstruktionen ännu tätare kan man lägga stockar eller stenar längsmed sidor och bakkanten på som håller tarpen väl nere alternativt gräva ett litet dike runt och använda jorden som tyngd.


V-vinge

V-vinge är också ett namn som jag lite har hittat på själv men principen är bra speciellt om man har tänkt sova i en hammock. Gör helt enkelt så att du fäster två hörnen diagonalt mitt emot varandra i var sitt träd. Fäst sedan de andra två hörnen i marken med extra linor så att det hela påminner om två vingar. Häng sedan din hammock mellan de två träden så har du ett bra vind och regnskydd som du kan hänga under i din mysiga hammock. Om du vill kan du ju fästa ena utav ”mark” hörnen i ett träd medans du är vaken så att du kan sitta och titta i din hammock för att sedan spänna ned hörnet när det är läggdags. Principen av en V-vinge skull även fungera att använda som en extra absid till tält. Spänn då helt enkelt det ena hörnet över tältet med motsatt sida i ett träd eller stolpe. De andra två hörnen ned mot marken intill ingången. På denna bilden är en av "marklinorna" fästa i ett träd.

Regn och solskydd för samlingsplats

Spänn upp alla fyra hörnen i varsitt träd. Nu har du ett trevligt ställe att sitta under vid mindre behagligt väder. Tänk på vilket håll avrinningen sker så att du inte riktar regnvattnet rakt ned på tältet eller elden eller liknande.


Att använda tarp på kalfjäll kräver lite mer planering och utrustning. Utan träd runt oss är det svårare att spänna upp tarpen mellan något men då får man jobba mer med fantasin. Om du vandrar med stavar så går dessa oftast att använda till att till exempel göra ett A-rams uppsättning eller till att göra ett vindskydd med två väggar. Även vanligt vindskydd eller vindskydd med golv fungerar oftast bra med. Dock tror jag att man lätt kan säga att man kan lämna hammocken hemma. Tänk dock på att det kan blåsa mycket på fjället så en mer ombonad uppsättning kan vara att föredra. Det kan fungera utmärkt att använda tarpen som extra absid till tältet på fjället med men då måste man också ha med sig en stolpe av något slag, typ en vandringsstav eller två.


Hoppas att du känner en lust att testa på att använda tarp efter denna artikeln. Det är få sätt att bo på som gör att man känner sig så nära naturen som ett enkelt vindskydd. För mig är att sova i hammock något nytt och jag gillar det mycket men tänkt på att hitta på något sätt att skydda dig mot myggen under sommaren. En annan sak som kan vara bra att ha om man skall bo i tarp mycket kan vara en vattentät överdragssäck till sin sovsäck. Om du nu känner dig sugen att testa detta med att sova under en tarp och saknar en så kan du passa på att stötta mig och Djingis och klicka dig in på annonsen här under ifrån oss till Outnorth och köpa en. Alternativt köpa en billig presenning testa den och sedan komma tillbaka och klicka dig vidare och köpa en bättre för det är väldigt trevlig att sova under en tarp.

Tack för vissat intresse och jag hoppas att du får en godnatts sömn under en tarp i den svenska vildmarken. Hör gärna av dig om ditt äventyr och glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram. 


                                                                                           Dennis Ljungqvist 24/3-19 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet