Sex knopar som underlättar livet i naturen


Sex knopar som underlättar livet i naturen


Som barn gick jag i scouterna inom friluftsfrämjandet och ett av våra nöjen på kvällarna var att lära oss knopar. Två säsonger på seglarskola gjorde inte knoparna mindre användbara och idag ser jag det som en naturlig del av friluftslivet att använda sig av knopar för olika ändamål. Men vad behöver man kunna knopar till och vilka skall man lära sig. Här följer de sex knopar som jag använder mest och deras användningsområden.


Råbandsknop:

Råbandsknopen är kanske en av de första knopar man brukar lära sig. Den används helt enkelt för att binda ihop två rep med varandra och är hyfsat enkel att släppa på även om den dragits åt hårt. Om man vill göra den med en smal lina som man vet kommer att stå i spänt läge kan man göra den med en snabbutlösningsände med. Så här gör man den vanligt:


Låt till en början ändarna tvinnas ett varv om varandra.

Sedan tvinnar du dem igenom varandra igen så att två öglor skapas så som på bilden. Den ena löpande över det andra som löper under. Dra åt så är knopen klar.

Om du hellre vill göra råbandsknopen med en snabbutlösning så gör du helt enkelt den ena änden till en ögla när du gör sista överhandsknopen och då får du en ände att dra i när du vill knyta upp knuten.

Pålstek:


Om man vill göra en knop som har en fast ögla i ena änden av ett rep så är en klassisk pålstek lätt att göra samt väldigt användbar. Till exempel kan man föra den andra änden av repet igenom öglan och använda det som lasso eller som koppel till hunden. Annars går den att använda till förtöjning vid en stolpe eller om man skall haka fast repet i en karbinhake eller liknande. Räddningstjänsten använder ofta knopen vid bärgning med helikopter för att kunna lyfta upp individer i en sele. När jag var liten lärde man sig knopen genom en berättelse om en prinsessa, en sjö och en drake.

Vi börjar med att göra en ögla en bit in på repet. På så sätt har vi gjort de tre delarna i sagan. Prinsessan är den långa delen av repet, sjön är öglan och draken är änden på repet som är strax utanför öglan.

Sedan smyger draken upp ur sjön och går ett varv runt prinsessan och tillbaka ned i sjön. Dra åt så att öglan gjord av draken återstår och du har en pålstek.

Dubbelt halvslag:


En knop att använda när du vill binda fast ett rep i en stolpe eller runt ett träd. Fungerar lika bra om du vill surra fast båten som om du vill spänna upp din tarp i ett träd eller på en stolpe.

Snurra repet ett varv runt stolpen.


Snurra sedan repet ett varv till runt stolpen på andra sidan om linan och stoppa in den under sig själv. Dra åt så har du själva knopen. Om du har lina över på änden så kan du antingen göra några halvslag till eller säkra upp med halvslag om egen part.

Dubbelt halvslag om egen part:


Som namnet antyder så är denna ganska lik förra knopen men när jag lärde mig denna knopen sades det till mig att denna skulle användas när man säkrade en lina i en ring eller liknande. Givetvis fungerar båda två bra att fästa en lina i vare sig det är en ring eller en stolpe men en av fördelarna med denna är att den behöver mindre rep för att utföra. Speciellt om det är en tjock stolpe då denna endast kräver ett varv runt själva föremålet. Dessutom går den att göra med en självutlösningsände. Medans ett vanligt dubbelt halvslag kan vara lättare att spänna om man till exempel skall fästa en tarp. Ok men så här gör du i alla fall.


Börja med att snurra linan runt föremålet ett varv. Sedan snurrar du linan runt sig själv och stoppar ned änden i utrymmet mellan linan och föremålet.


Sedan gör du ett varv till runt linan och stoppar ned änden i cirkeln som uppstår i utanför det förra halvslaget. Nu skall öglorna ligga åt samma hål och du har en dubbelt halvslag om egen part.


Om du istället vill göra knopen med en självutlösning så bara du viker änden på det sista halvslaget så du får en ögla.

Trumpetstek:


Om du vill förkorta ett rep eller dra åt ett rep som sitter lite löst mellan två punkter så kan du göra det med en trumpetstek. Den är lätt att göra och lätt att ta isär. Jag lärde mig den som att göra tre öglor mot varandra och att dra åt. Men här är ett annat lite mer lätt överblickbart sätt.


Lägg linan som ett S.


Slå en ring runt ena delen som är på väg ut ifrån S,et och stoppa böjen igenom öglan.

Gör sedan samma sak på andra sidan och dra åt.

Löpknut


En av de vanligaste knoparna jag använder är löpknut. Den är extremt lätt att göra och att plocka isär bara man vet hur. Jag brukar använda den till att fästa tältlinorna i tältspikarna eller när jag snabbt behöver ett sätt att fästa en lina i en pinne eller liknande.


Gör först en ögla på linan inte långt ifrån änden.


Sedan drar du den långa delen av linan igenom öglan så att den i sin tur skapar en ögla. Sen är det bara att dra åt knuten och lägga öglan över något och dra åt.


Dennis Ljungqvist 9/3 -19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet