Samla och rena vatten

Samla och rena vatten


Hur vi löser vattensituationen på en vandring eller annat äventyr kan vara avgörande för hur vi uppfattar hela turen. Att ha god tillgång till vatten gör allt så mycket lättare men hur gör vi egentligen för att samla och rena vårat vatten. Här kommer tips för hur du kan lösa just ditt vatten problem.


I de svenska fjällen brukar det inte vara något problem att dricka vattnet rakt ur fjällbäckar men du bör fråga eller läsa på om hur det ligger till just i området du skall till. Till exempel har jag fått berättat för mig under en vandring i Jotunheim i Norge att vissa större bäckar innehåller stora halter av mineraler som inte är särskilt bra att få i sig. Detta går ofta att se i små vattendrag som går mellan de höga bergen ned i fjällforsen som har en ”oljig” yta. Så innan du utgår från att vattnet går att dricka kolla med någon lokal fjällstation eller med länsstyrelsen.

Men om du skall ut i mer mondän terräng, i våra skogar eller på landsbygden eller varför inte i runt ditt hem om vattnet i kranen plötsligen sluta fungera så behöver man rena sitt vatten men hur gör man. I vissa skogsbäckar och sjöar långt ifrån civilisation är vattnet fortfarande drickbart men det kan vara bättre att rena vattnet i säkerhetsfall. Under en vandring mellan landsbygd och skog och mark så kan man ofta fylla på sina vattenflaskor på till exempel bensinstationer, toaletter, affärer eller knacka på hos någon privatperson fråga snällt om lite vatten. På detta sätten sliper man bära med sig mer än 2-3 liter. Men det är ju inte alltid man kan förlita sig på allmänheten. Vatten ifrån sjöar och bäckar bör renas.

Samla regnvatten:


Kanske inte det första man tänker på när man skall ut på tur men regnvatten är både rent och gott. Givetvis brukar man ju vilja ha bra väder när man är ute men ibland blir det inte så och då kan man ju förena det onda med det goda. Ställ ut dina kokkärl i regnet och låt vattnet samlas i dem under natten eller häng upp din tarp så den riktar vattnet ned till en uppsamlingsplats. Sätten att samla i regnvattnet är många men i min syn så brukar jag se det vattnet som kommit i kontakt med marken som kontaminerat. Detta är även ett bra sätt att samla vatten på i hemmet om krisen skulle vara framme. Då kan man oftast leda om vattnet från ett stuprör ned i en hink och få färskt och fint vatten. Tänkt lite på vad du har för tak bara så att vattnet inte blir fullt med orenheter. När man samlar regnvatten i naturen bör du dock kolla uppåt en gång innan du sätter ut dina kärl så att du inte samlar vatten under ett giftigt träd eller liknande. Idegran är mycket giftig! Dock ganska ovanliga.

Koka vatten:


Om du hämtar vatten från en sjö eller en bäck så bör detta renas. Ett sätt kan vara att koka vattnet. Ett tips kan vara att filtrera vattnet igenom en bit tyg för att få bort smuts och barr och andra större partiklar. Enligt försvarsmaktens rekommendationer bör du låta vattnet koka i tio minuter. En ganska lång koktid men ett sätt att se till att alla bakterier verkligen har dött. Nackdelen med att koka vatten är ju givetvis att det är både tidskrävande och energikrävande.

Hemmagjort filter:


Man kan bygga ett hemmagjort filter att filtrera vattnet med. Dessa brukar ses som två olika modeller men båda har kol som aktiv substans. Som barn byggde vi den ena varianten när vi var ute med friluftsfrämjandet. Då använde vi oss av en 50 cl gammal ölburk(passande?) men det går lika bra med en petflaska. Gör små hål i botten och kapa av toppen på burken eller kapa av botten på en petflaska. Lägg ett lager i botten(om du använder en petflaska är nu den tidigare toppen botten på filtret) på några centimeter med vitmossa och fyll där efter på med ett lager på några centimeter med kol. Fortsätt successivt med lager på lager med vitmossa och kål tills du når toppen där du avslutar med ett lager med vitmossa. Häll sedan på vatten och låt det rinna igenom filtret. Rekommendationen är ändå att koka vattnet efter att det renats igenom filtret. Man kan även göra ett större filter där man istället för vitmossa använder sig av ett tyglager i botten, följt av 10-15 cm kol följt av 10 cm sand följt av ett finare grus och sedan lite grövre grus. Här kan du använda ett plaströr av grövre modell eller liknande. Rekommendationen är ändå att koka vattnet.

Kommersiella filter:


I välsorterade friluftsbutiker finner vi ofta olika former av vattenreningsfilter. Dessa kostar ofta någonstans mellan 500 till 1500 kr och fungerar som oftast utmärkt. Själv har jag endast testa två modeller av dessa, en pump från Katadyn och en flaska med ett sugrörsfilter från Lifestraw. Annars så finns filter i modeller som man pressar igenom vattnet och filter som man låter vattnet självrinna igenom. Detta kan vara en smidigt sätt att få färskt vatten. Själv burkar jag använda flaskan på mina fjällvandringar där vattnet är väldigt rent som en liten extra försäkring och pumpen på mina skogsäventyr. Ingen av dessa produkterna är något jag ångrar att jag har lagt pengar på.

Vattenreningstabletter:


Jag har inte använt mig av reningstabletter sedan jag låg i lumpen. Normalt sett är det ett litet piller som du lägger i en flaska med vatten som på kemisk väg dödar alla bakterier. Från tiden i lumpen mins jag att detta gav vattnet en stark smak av klor. I regel är dessa lätta att använda. Typ en tablett per liter vatten och vänta en halvtimme. Jag själv föredrar nog att filtrera vattnet men detta är kanske det sättet man behöver bära med sig minst saker. Tabletterna väger ju typ inget styckvis. Jag vet inte riktigt hur mycket klor de mer moderna modellerna smakar så det låter jag vara osagt.


Smälta snö och is:


På vintern har vi ju ett annat problem. Vattnet finns nu istället i fast form. Man brukar rekommendera att smälta snö för att få tag på vatten på vintertur men det kan vara lite trixigare än man tror. Om du fyller din kastrull med snö och sätter den på elden så märker du snart att det tar lite längre tid än man tror att smälta snön och dessutom blir det mycket mindre vatten än man kanske hade räknat med. Ett gammalt tips från försvarsmakten är att istället fylla en tygsäck(en t-shirt med knut på vardera ärm funkar bra) med snö och hänga den på ett träd intill din brasa. Ställ ett uppsamlingskärl av något slag under. På detta sättet så får en större yta av snön strålingsvärme och dessutom får du mer snö i din smältanordning. Efter att du fyllt ett kokkärl så kan du koka vattnet eller rena det med någon av de andra metoderna här över.


Hoppas att du finner artikeln matnyttig och att du med hjälp av den kan kliva över problemet med hur du skall kunna släcka din törst i vildmarken. Gilla gärna min facbooksida för nya artiklar och filmer.


Följ mig på Instagram på @aventyriblodet ut på mina mer vardagliga äventyr och bilder från mina längre turer.

Liknande artiklar:

Dennis Ljungqvist 10/2-19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet