Lägerliv

Ett alternativt friluftskök


När jag återupptog mitt vandringsintresse vid 2015 så använde jag ett klassiskt spritkök från trangia. Jag bar då runt på två kastruller, en stekpanna/lock, ställning, vindskydd och brännare. Detta även när jag enbart skulle laga mat där bara man använder varmt vatten. Efter ett tag gick jag tillbaka till att använda min gamla snuskburk i rostfritt stål som var ännu tyngre. Anledningen till det var att det gick att använda den över öppen eld.

Bygg ditt egna lättvikts vindskydd!


Jag har länge gått och funderat på hur jag skall kunna använda en tarp till fjällvandringar med endast en “pinne” med mig. Det finns lite varianter du kan använda till en vanlig fyrkantig tarp så som en pyramid eller att fästa pinnen i ena hörnet men jag tycker oftast att det inte blir så som jag vill ha det. Så jag beslutade mig för att bygga något själv. Så här följer en beskrivning i hur jag gjorde om en vanlig tarp till ett vindskydd eller även som liten tältkåta.

Tarp - så fungerar det


En växande trend inom friluftsliv är att använda tarp istället för tält. Vad är då en tarp och hur använder man den. En tarp är helt enkelt en typ av presenning som är speciellt utformad för att använda som vindskydd när man vandrar, paddlar eller vad man nu kan tänka sig hitta på i vildmarken. Några av de stora fördelarna med att använda tarp är just att den är väldigt lätt att bära med sig och att de är betydligt billigare än ett tält.

Sex knopar som underlättar livet i naturen


Som barn gick jag i scouterna inom friluftsfrämjandet och ett av våra nöjen på kvällarna var att lära oss knopar. Två säsonger på seglarskola gjorde inte knoparna mindre användbara och idag ser jag det som en naturlig del av friluftslivet att använda sig av knopar för olika ändamål. Men vad behöver man kunna knopar till och vilka skall man lära sig. Här följer de sex knopar som jag använder mest och deras användningsområden.

Samla och rena vatten


Hur vi löser vattensituationen på en vandring eller annat äventyr kan vara avgörande för hur vi uppfattar hela turen. Att ha god tillgång till vatten gör allt så mycket lättare men hur gör vi egentligen för att samla och rena vårat vatten. Här kommer tips för hur du kan lösa just ditt vatten problem.


Välja Kniv

 

Kniven är din bästa vän och livlina i vildmarken. Med den kan du tillverka redskap, bygga läger, göra upp eld och mycket mer. Kniven är redskapet som gör att vi kan överleva i skogen mil ifrån civilisation. Kniv, eldstål, kompass och en karta så kommer du långt. Lägg där till en tarp, sovsäck liggunderlag, en kastrull samt en ryggsäck att bära allt i så finns nästan inga begränsningar med rätt kunskaper. Men hur skall man tänka när man väljer sin kniv.

Vedeldat kök - Så gör du ett själv!

 

En trend som bara verkar växa sig större och större inom uteliv är att använda vedeldade

friluftskök. Detta är en trend som jag absolut kan förstå och som jag själv tycker är rätt trevlig. Inte en vecka passerar utan att man ser ett kort på Instagram eller liknande kanaler med någon som lagar mat eller kokar kaffe på just ett vedeldat kök. En stor fördel med att använda vedeldade kök är just att de är vedeldade.

 

Gör ditt eget eggskydd

 

Har du en gammal yxa liggandes som du vill ta med dig på turen eller har du köpt en ny

som inte har ett skydd för eggen då har du kommit rätt. I denna gör-det-själv guide så kommer jag att vissa ett sett för dig att tillverka ditt eget eggskydd. Att ha med en yxa i ryggsäcken, kanoten eller pulkan betyder att du är beredd på det mesta.

Att bo på turen

 

Det finns många sätt att bo på när man är ute i naturen. Här kommer ett urval av de vanligaste sätten att söka skydd från vädrets makter och deras

för- och nackdelar. Allt för att du skall få en god natts sömn när du vandrar, paddlar eller vad du nu gör ute i vildmarken. Med denna guiden får du lättare att planera din tur utefter dina premisser men kom ihåg att allt kan hända där ute så det är bra att vara förberedd på det inte går som man väntat sig.

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet