Ett alternativt kök

Inlägget är reklam för Outdoor Experten och innehåller annonslänkar

Ett alternativt friluftskök


När jag återupptog mitt vandringsintresse vid 2015 så använde jag ett klassiskt spritkök från trangia. Jag bar då runt på två kastruller, en stekpanna/lock, ställning, vindskydd och brännare. Detta även när jag enbart skulle laga mat där bara man använder varmt vatten. Efter ett tag gick jag tillbaka till att använda min gamla snuskburk i rostfritt stål som var ännu tyngre. Anledningen till det var att det gick att använda den över öppen eld. Jag har alltid ätit gröt till frukost på mina turer och ganska nyligen började jag helt enkelt koka upp vatten och blanda gröten efter att vattnet kokat till skillnad från förr då jag alltid gjort på det lite mer traditionella viset att blanda allt i ett kärl och sedan kokat det. Detta öppnade en ny dörr för mig. Nu behöver jag nämligen enbart varmt vatten på mina längre turer där maten till största del består av gröt eller frystorkad mat.

Inför min vandring i Glaskogensnaturreservat införskaffade jag mig min första kaffepanna. Konstigt kan man tycka men som många vet som känner mig så dricker jag nämligen inte kaffe. Sedan något år tillbaka har jag använt gaskök istället för spritkök och en av fördelarna med det är att brännaren är pytteliten. I samma veva som jag köpte kaffepannan köpte jag även en mat-kåsa. Planen var lagd och så fort alla grejerna kommit hem började jag att kolla vad för prylar som jag behövde som skulle få plats i kaffepannan. Det visade sig snart att om jag bytte ut skeden och min vanliga kåsa till en vikmugg så fick allt plats i kaffepannan och mat-kåsan passade ungefär som lock så det enda som behövdes då var ett spännband att hålla ihop grejerna och ut på vandring drog jag.

Det som är lite roligt med att använda en kaffepanna är att den fungerar lika bra på ett gas- eller spritkök som över öppen eld. Dock kan vattnet få lite röksmak av elden ifall man bara tänker rena vatten men har man något i så tänker man inte på det(typ te eller mat). Det fungerade väldigt bra och köket utan själva gasflaskan vägde in på bara 479 gram och det med egentligen allt du behöver. En liten tabbe jag gjorde var att jag endast använde ett spännband runt köket med tanke på hur sotig kaffepannan blev så är det nog inte fel att använda en förvarningspåse istället. Jag har skaffat en nu som är diskbar egentligen gjord för frukt. Hoppas att den skall fungera bra.

Köket i sin helhet:


1. Gasflaskan, jag rekommenderar den mindre storleken om du skall vandra upp till ca 5 dagar annars köp den stora. Denna är den enda grejen som inte är inräknade i vikten.


2. Mat-kåsa. En liknande hittar du hos Outdoor Experten HÄR


3. Vikmugg. En liknande hittar du hos Outdoor Experten HÄR


4. Trangia Kaffepanna serie 25 (0.9l). Exakt samma hittar du hos Outdoor Experten HÄR


5. Packpåse, Denna är gjord för frukt och finns i din matvarubutik


6. Påse med klämma innehållande ett tändstål samt ett ask tändstickor. Tändstål hittar du hos Outdoor Experten HÄR


7. Sked. Eller ja en matsked från ett måttsett. Den hade kortare handtag än övriga skedar jag hade.


8. Brännare med förvarningspåse. Just min är ifrån urberg men den verkar inte finnas kvar i sortimentet men du hittar en troligtvis bättre brännare från Optimus HÄR


9. Diskborste som är avklippt för att passa i kaffepannan. En disksvamp borde fungera lika bra.


10. Spännband. Vet inte om man behöver den om man har en förvarningspåse men ett alternativ.Lite tips när du använder köket:


1. Blåser det kan du använda din ryggsäck eller naturen runt dig som vindskydd.


2. Häll din torra gröt i matkåsan, häll på vattnet och rör om. Spetsa gärna gröten med lite torkade bär eller frukt.


3. Blanda även din frystorkade mat i kåsan och rör om. Det är betydligt lättare att äta ur kåsan än ur påsen samt så är det lättare att blanda allt så man slipper knastriga bitar som fastnat i ”vecken” i påsen. Ett trix är att under tiden maten skall dra så lägg den tomma påsen uppe på som ett lock och eventuellt kan du använda kaffepannan som extra tyngd. På detta sättet slipper du även kladdiga påsar som du måste bära på. Enda nackdelen är att det blir lite mer att diska.


4. Ha alltid med lite extra tepåsar eller kaffe


5. Använd resterna av det kokade vattnet (9 dl = 4,5 till maten, 2-4 dl till te/kaffe, 2,5-0,5 dl diskvatten) till att diska matkåsan och skeden.


6. Om du tar med en liten bit ståltråd så är det lätt att hänga upp kaffepannan i en trefot över en öppen eld.


7. Om du använder kaffepannan över öppen eld så ta bort den gummerade delen på handtaget.

Jag hoppas att du fick lite inspiration till hur du löser maten på din vandring och kanske kan banta ned din packningsvikt något! Stort tack för att du har läst artikeln och om du vill stötta bloggen så är det bara att klicka på någon av länkarna här över och köpa det du saknar så får vi en liten del av kakan.


God Tur!

Dennis Ljungqvist 7/6-2020

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!