Bygg ditt eget lättvikts vindskydd

Bygg ditt egna lättvikts vindskydd!


Jag har länge gått och funderat på hur jag skall kunna använda en tarp till fjällvandringar med endast en “pinne” med mig. Det finns lite varianter du kan använda till en vanlig fyrkantig tarp så som en pyramid eller att fästa pinnen i ena hörnet men jag tycker oftast att det inte blir så som jag vill ha det. Så jag beslutade mig för att bygga något själv. Så här följer en beskrivning i hur jag gjorde om en vanlig tarp till ett vindskydd eller även som liten tältkåta.


Vad du behöver:


En 4x3 meter tarp

Fem öljetter

Presenningstejp

Sytråd

Jag började med att köpa mig en billigare tarp i storleken 4x3 meter. I mitt fall blev det en ifrån XXL då de hade den billigaste varianten som ändå var en vanlig tarp. När jag köpte den låg den på 499 kr. Sedan spände jag ut den på marken med undersidan upp.


Jag markerade ut mitten på ena långsidan och fäste en tältspik vid markeringen. I den band jag ett snöre som inte flexade och drog ut linan till sidan där jag lät den passera hörnet med någon centimeter. Jag gjorde fast en krita i linan som jag sedan ritade ut en halvcirkel på lite drygt 2 meter i radie.

Därefter mätte jag ut så att sju ”hörnen” bildades detta blev cirka 104 cm ifrån varandra med mitten hörnet i rakt bakom mitten från den långa sidan. Detta för att jag hellre vill göra en kantig modell för att bättre kunna spänna upp duken.

Därefter klippte jag ut delen. Jag sparade de befintliga hörnen på ”framsidan av tarpen.

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Jag tog nu med mig tarpen in och fållade den avklippta delen av tarpen så att raka kanter bildades och för att skydda den för att gå sönder.

Sedan klippte jag bort ett av hörnen på den biten av tarpen som jag inte skulle använda. Denna syddes fast på mitten av den raka delen av tarpen. Denna är tänkt att kunna användas ifall man tex vill spänna upp spetsen av vindskyddet i en lina eller en gren för att slippa använda en pinne.

Jag klippte ut en rektangel av den skrotade biten av tarpen som jag vek dubbel och sydde ihop så den bildar ett veck.Denna biten sydde jag sedan på under fästet för toppen som är tänkt att fungera som ett fäste för en pinne eller vad man nu tänkt använda för att stadga upp vindskyddet med.

Klipp ut 5 bitar med presenningstejp och runda hörnen på dem. Fäst dem på de 5 ”hörnen” på den ”runda” sidan av tarpen.

Gör hål och sätt dit en öljett i vardera.

Klipp ut 5 eller 7 snören som du bränner ändarna på och sedan knyter ihop och fäster i öljetterna. Jag råkade göra mina något korta så jag fick göra om dem men gör dem inte för långa heller. Du vill ha dem precis så att du kan fästa dina tältspikar igenom dem utan att de skall lämna vara så långa att duken lämnar marken vid uppsättning.

Då var vindskyddet alternativ minikåtan klar. Testa att sätta upp det några gånger. Ett tips kan vara att fästa den bakre spiken sedan sätta dit tältpinnen(Gör en själ, använd en vandringsstav, eller annat du har med dig så som tex en paddel) och fäst de två främre spikarna innan du fäster de fyra andra. Spänn ut ordentligt. Ju längre pinne du har ju mindre golvyta får du men då får du i gengäld mindre öppning med.

Med vandringsstav på ca 135 cm

Med paddel på 150 cm


Då hoppas jag att du lyckas med ditt projekt och att ditt vindskydd fungerar bra på kommande vandringar. Mitt väger med 7 tältspikar och en lina för att kunna spänna upp i gren, till ett rep eller för extra säkring till mittöglan endast 542 gram. Tarpen i originalutförande med 6 linor utan spikar vägde 800. Sen tillkommer ju givetvis din tältpinne men tanken från min sida är att använda en vandringsstav som ändå kan vara bra att ha. Kostnad för hela projektet strax över femhundringen.


God Tur!


Dennis Ljungqvist 29/2-20      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet