Krisberedskap

Krisberedskap


Nu på måndag den 18e februari börjar SvT´s sociala experiment ”Nedsläckt Land” och som ni säkert redan vet är jag en av deltagarna i programmet. ”Nedsläckt Land” handlar om två grupper med människor(5 i varje) som får erfara ett längre elavbrott med allt som tillhör. I scenariot är det en solstorm som slår ut elen i hela landet men det behöver inte vara en så stor händelse som ligger till grunden för att vår vardag skall rubbas. Det kan ske på lokal nivå eller i ett större område men hur som haver är det bra att kunna klara sig själv en tid. För var rekommendationen 72 timmar idag är den en vecka men det är inte särskilt stor skillnad för att kunna klara sig ännu längre. Bara mer mat. I Nedsläckt Land´s experiment så är vi utan el i nästan 11 dagar. Under den tiden lärde man sig lite mer om vad man faktiskt bör ha hemma så här följer min lista.

Hinkar och dunkar:


När elen går så brukar det inte ta lång tid innan vattnet slutar fungera i kranen. Jag bor på landet med egen brunn så för mig dör vattnet direkt men man kan ha några timmar till någon dag på sig om man har kommunalt vatten. För att kunna ta tillvara på det vatten man kan så behöver man givetvis ha något att förvar det i. Senare när vattnet är slut så behöver man också något att samla vatten i. Rena dunkar för rent vatten och hinkar till att samla vatten är mer eller mindre ett måste. Det kan vara bra att ha en separat hink för att kunna använda till att spola på toaletten med.

Vattenrenare:


En riktig lyxpryl som man kan ha hemma ifall man blir tvungen att samla vatten ute är en renare. Detta var något vi saknade under experimentet och det hade underlättat våran vardag jättemycket. Att koka vatten tar massa kraft och tid som man lätt sparar in med en vattenrenare. Man kan även ha en burk eller två med vattenreningstabletter för att lätt kunna få dricksvatten. Om du vill veta mer om hur du kan samla och rena vatten så kan du läsa min artikel om hur man gör här: SAMLA OCH RENA VATTEN

Friluftskök:


Att kunna laga mat och koka vatten är ju givetvis en förutsättning för att det skall kunna vara möjligt att överleva en längre period utan el. Det bästa man kan ha är ju givetvis en kamin eller en vedspis installerat i hemmet men alla av oss har inte den lyxen. Den stora fördelen med det är ju dessutom att du får värme inomhus på köpet. Men annars så är det bra att ha en mindre lösning hemma. Givetvis så går det att laga mat på en grill eller liknande men oftast är det mer effektivt med ett friluftskök av någon sort. Spritkök eller ett gas/flerbränslekök är jättebra lösning men då måste du komma ihåg att ha tillräckligt med bränsle hemma för långt användande. Fördelen med dessa är att de är väldigt säkra. Bara att ställa på balkongbordet och börja laga mat. Vedeldat kök är en annan modell där man behöver tänka lite mer vart man placerar det men som har fördelen att man alltid kan få tag i mer bränsle. Om du vill bygga ett själv så finns det en artikel om hur man gör här: VEDELDAT KÖK- Så gör du ett själv

Information i hårt format:


Idag är vi väldigt beroende av att kunna lyfta upp vår telefon och kunna googla allt vi vill veta men vid ett längre elavbrott fallerar nätet och våra mobiler blir värdelösa. Då är det väldigt bra att ha lite information i bokform hemma. Någon överlevnadsbok, svampbok, eller liknande är inte fel. Ju mer böcker du har ju mer information har du tillgång till så det kan vara bra med böcker om allt möjligt. Även mer nischade verk om rökning av kött, fiske eller vad som helst. Det är inte heller fel att ha lite skönlitterära verk för den mentala hälsan. Nu funkar ju inte varken TV´n eller datorn. Mina böcker hittar du här: BÖCKER

Ljus:


När elen dör blir det snabbt väldigt mörkt. Elektriskt ljus är alltid mycket starkare än till exempel stearinljus så det är inte fel att ha några ficklampor hemma. Även pannlampor och kanske en tältlampa eller två är jättebra med. Givetvis även stearinljus och värmeljus som inte bara lyser upp utan kan hjälpa till lite med värmen.


Verktyg:


Med kniv, spade, såg och yxa så kommer du långt. Dessa kan du använda till allt från att bygga egna lösningar på problem som uppkommer till att samla ved med.


Prylar till födosök:


Om krisen skulle vara längre än väntat eller om man bara vill dryga ut sin kost lite så kan man försöka samla mer mat under tiden. Fiskespö, drag och kanske till och med ett nät till att fiska med är jättebra att ha hemma. Dessutom är det ju roligt att fiska även när det inte är kirs. Detsamma gäller jaktvapen. Om du vill börja jaga så har jag skrivit en artikel om hur man går tillväga som du hittar här: BÖRJA JAGA


Även saker som en svampkorg och en hink till att plocka bär är jättebra att ha. Bärplockare. Det är nog lite beroende på säsong men ofta kan det vara lättare att fylla på förråden genom att samla växter, bär, nötter, frukt och svamp än att fiska.


Radio:


Den typ av kommunikation som nästa alltid fungerar är en hederlig gammal FM radio. Nödmeddelande går ut vi SR P4 så det är kanalen som gäller. Antingen kan du ha en batteridriven radio eller en så kallad nödradio som du kan ladda med antingen solceller eller vev.


Mat och förnödenheter:


Det vi saknade under ”Nedsläckt Land” mest var just mat. Men du kan enkelt förbereda dig så att du klarar dig betydligt längre än du tror även i ett litet hem. Jobba ifrån principen att ha lite mer hemma. Istället för att ha hemma ett kilo pasta så kan du ha fem eller tio kilo hemma. Det samma med ris och andra basvaror som tål tidens tand. Bara med några extra paket hemma klarar du dig betydligt längre än utan. Det samma gäller med andra ”bra att ha saker” så som tändstickor, batterier, bränsle till friluftskök, toapapper, tandkräm och andra prylar som du använder i vardagen eller som du kan tänkas behöva ha om elen försvinner.


Friluftsutrustning:


Om krisen blir långvarig eller sker under den kallare delen av året kan det vara anledning att ha vissa friluftsprylar hemma. Sovsäck är ett bra exempel då värmen i huset kanske slutar att fungera. Då kan det vara extra bra att kunna krypa ned i en varm sovsäck. Även liggunderlag och en ryggsäck kan vara bra. Det kan ske en evakuering till exempel vid skogsbränder som vi har ganska nära i minnet från sommaren 2018. Du kan också bli tvungen att ta dig till en nödstation själv. Om du bor på landet och det har varit en storm kan det dröja dagar innan du kommer fram med bilen på vägarna på grund av nedfallna träd. Extra filtar till att isolera runt fönster är inte fel heller.


Hoppas att du har lärt dig något av artikeln. Glöm inte att följa mig på Instagram under alias @aventyriblodet eller att gilla min sida på facebook för nya artiklar och filmer med jakt och friluftsliv.


Dennis Ljungqvist 16/2-19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet