Nedsläckt Land

Nedsläckt Land

 

I slutet av augusti så försvann jag mystiskt i nästan två veckors tid. Samtidigt var det en stor fäktningsturnering i Örebro där folk undrade vart jag var. Rykten florerade åt alla håll men ingen visste riktigt vad som var vad. Nu får jag berätta att jag var då iväg och spelade in en dokumentär/ reality serie med SVT. Det hela började i april när jag plötsligen fick ett sms från en kvinna som jobbade för SVT med

att rollsätta ett program. Efter ett par samtal via telefon och en endagars tur till huvudstaden på möte var det klart. Jag sa ja till att vara med på ett så kallat socialt experiment. Jag är som ni säkert vet lite äventyrlig av mig och gillar inte att tacka nej till spännande nya saker. Vid den här tidpunkten sades det till mig att jag skulle få åka på semester med en massa andra människor som också hade aktiva liv och att programmet skulle handla om vår semester ihop provandes varandras hobbys. Det var väl inte helt fel

men ganska snart på plats i Halland så förstod jag tvisten.Strömmen dog och det blev klart för mig varför de varit så intresserade av att ha med mig i programmet.

 

Här är SVT´s pressmeddelande gällande programmet i alla fall:

 

"Hur klarar du krisen?

 

Hur reagerar vi när det som inte får hända plötsligt händer? Hur förberedda är vi inför en större kris? Serien Nedsläckt land är ett experiment där elen på grund av en solstorm försvinner i hela Sverige under en längre tid. Vi följer tio deltagare som anländer till två olika hus för vad de tror är ett härligt semesteräventyr. En grupp hamnar i ett modernt hus och en grupp på en äldre gård. Redan första kvällen ändras förutsättningarna dramatiskt när det blir strömavbrott.

 

Effekterna visar sig snabbt. Internet och mobilnätet slås ut efter några timmar. Affärerna stänger och vattnet försvinner på många håll och bensinstationerna slutar fungera.

–Sverige är ett av världens mest högteknologiska länder. Det här experimentet visar tydligt hur sårbara vi är och hur mycket av våra tjänster som är beroende av el och vilka system som kollapsar, säger Misse Wester, professor i mänskliga relationer i kris, Lunds universitet.

 

För deltagarna blir bristen på internet och telefon snabbt en kritisk fråga och de blir mer och mer slitna. Osäkerheten om hur framtiden ser ut tär på dem. De blir alltmer desperata när maten börjar ta slut, men fram växer också en kreativitet och överlevnadsinstinkt.

 

Experimentet pågick under 12 dagar under augusti och september 2018. I serien medverkar experter och forskare från bland andra MSB, Försvarets forskningsanstalt, Civilförsvarsförbundet och Lunds universitet.


Alla sex delar publiceras på SVT Play måndag 18 februari. Serien sänds i SVT1 under vecka 8 med start 18 februari kl 21.45."

Än så länge får jag inte berätta hur det går i programmet men tänker i alla fall säga att jag stundvis hade väldigt roligt under inspelningen och att jag har fått med mig några nya vänner ut ur experimentet. SVT

släppte även en smygtitt på programmet som du kan se här nedan.


Alla bilderna i inlägget är tagna av Janne Danielsson på SVT.


Dennis Ljungqvist 23/1-19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet