Friluftsliv

Ett alternativt friluftskök


När jag återupptog mitt vandringsintresse vid 2015 så använde jag ett klassiskt spritkök från trangia. Jag bar då runt på två kastruller, en stekpanna/lock, ställning, vindskydd och brännare. Detta även när jag enbart skulle laga mat där bara man använder varmt vatten. Efter ett tag gick jag tillbaka till att använda min gamla snuskburk i rostfritt stål som var ännu tyngre. Anledningen till det var att det gick att använda den över öppen eld.

Bygg ditt egna lättvikts vindskydd!


Jag har länge gått och funderat på hur jag skall kunna använda en tarp till fjällvandringar med endast en “pinne” med mig. Det finns lite varianter du kan använda till en vanlig fyrkantig tarp så som en pyramid eller att fästa pinnen i ena hörnet men jag tycker oftast att det inte blir så som jag vill ha det. Så jag beslutade mig för att bygga något själv. Så här följer en beskrivning i hur jag gjorde om en vanlig tarp till ett vindskydd eller även som liten tältkåta.

Fjällräven Keb Trousers


En fritidsbyxa som satte den nya standarden. Eller ja det vet jag inte men för mig gjorde den det. Innan jag köpte mitt par av byxan någonstans runt 2014 - 2015 så hade jag nästan bara använt gamla militärbyxor och jaktkläder när jag utövade mitt friluftsliv

Recension av Bergans Alpinist Large 130l


Det finns två skolor om hur man packar och tänker inför en vandring. Den ena syftar till lättvikt och ett minimalistiskt friluftsliv och den andra syftar på att ta med sig utrustning för allt. Jag själv skulle nog säga att jag ligger lite mitt mellan tankesätten. Jag vill ha med mig det jag behöver plus saker som kan behövas men samtidigt så brukar jag välja det som väger mindre om jag har möjlighet till det. Detta gäller dock inte min senaste ryggsäck.

Tältrecension av Vaude Power Lizard SUL 2-3p


När jag återupptog mitt vandringsintresse igen 2015 och började med solo vandringar med övernattning så löste jag till en början mina övernattningar i vindskydd och stugor. Det som höll mig lite borta från att bära med mig tält eller liknande var det klassiska, vikten. Men under tiden jag planerade mina turer för 2016 så blev det ganska uppenbart för mig att ett nytt tält behövdes. Kraven var enkla men samtidigt ganska svåra att uppnå.

Test! 11 Maträtter från Blåband


Under min vandring i på Hardangervidda passade jag på att göra ett litet fälttest på maten jag hade med mig. 11 Portioner frystorkad mat från Blåband som jag helt enkelt tänkte skriva korta recensioner om och betygsätta på en skala från 1-5. Hoppas det smakar! 

Packlistor


Denna artikel är tänkt att ta upp packlistor för olika typer av friluftsaktiviteter. Med det sagt så är tanken alltså att bygga vidare på denna artikel i näst intill oändlighet. Till exempel så kan jag skriva en lista för en helgvandring i skog eller en lista för fjällvandring stuga till stuga. Leta upp den listan du behöver och om du saknar någon så kan du höra av dig till mig så kan jag se om jag kan lägga till någon lista. Nu utgår jag ifrån utrustning som jag brukar ha med mig och jag kommer skriva till en underrubrik på varje lista med grejer som man kanske inte behöver men som kan vara trevligt.

Vardagsagility för friluftshunden


I vildmarken så möter man konstant på hinder. I alla lägen kanske man själv inte ser dem men din hund kan uppfatta dem som så medans andra är uppenbara för en själv. Jag tänkte att vi skall gå igenom olika typer av hinder och hur du kan förbereda din hund på dem på din hemmaplan. Nu kommer det inte bli några Bear Grylls repelleringar med hunden fastspänd på ryggen ut för stup utan mer vanliga grejer.

Recension av Lundhags Forest II

Forest II är en skalkänga med högt skaft från det välkända Svenska företaget Lundhags. I denna recension så berättar jag vad jag tycker om kängan och om hur det kom sig att jag redan 2015 köpte mig ett par. Dessa sitter fortfarande på mina fötter under längre vandringar eller under jaktdagar där jag går som hundförare.

Fjällräven Telemark Jacket – Recension


Telemark Jacket från fjällräven är just ett sådant klädesplagg som jag har använt länge. Jag köpte in min jacka någonstans vintern 2014 till våren 2015 och jag ser att de har ändrat modellen lite grann i den som går att köpa idag. Till exempel så är min gröna jacka svart över axelpartiet medans den nyare modellen är helgrön. Den nya jackan verkar dessutom ha fått dubbla lager tyg på armbågarna. Annars verkar det vara samma jacka med samma lösningar på fickor, huva och samma material. Jackan användes redan på min första vandringsfilm 2015 och har hängt med på de flesta turerna sen dess

Herrestadsfjället 2019 - Vandring och Bushcraft


I helgen var jag och vandrade på Herrestadsfjället. Tanken var att göra vandringen några veckor tidigare men på grund av gruvliga väderprognoser som också skulle vissa sig vara sanna så bordlade jag vandringen. Herrestadsfjället är ett naturreservat precis utanför Uddevalla och används flitigt av friluftsfrämjandet som har flera stugor och vindskydd på plats. Reservatet har flera sjöar med ett gemensamt fiskekort vilket gör fjället riktigt bra för den som gillar att kombinera fiske med till exempel vandring. Eftersom jag gick i gymnasiet i Uddevalla vet jag att jag har varit på fjället på friluftsdagar med skolan annars så har jag inte några större erfarenheter av det innan. Tanken med denna turen var ju för utom att bara komma ut i naturen några dagar att lägga lite mer fokus på så kallad bushcraft med läger uppsättning och liknande.

Tarp - så fungerar det


En växande trend inom friluftsliv är att använda tarp istället för tält. Vad är då en tarp och hur använder man den. En tarp är helt enkelt en typ av presenning som är speciellt utformad för att använda som vindskydd när man vandrar, paddlar eller vad man nu kan tänka sig hitta på i vildmarken. Några av de stora fördelarna med att använda tarp är just att den är väldigt lätt att bära med sig och att de är betydligt billigare än ett tält.

En dagstur utanför djurparken


Helgen den 9e-10e mars så var egentligen planen att ge mig ut på en helgvandring men på grund av väderprognoser samt det faktiska vädret på lördagen beslöt jag mig att bordlägga min helgtur. Istället så beslutade jag mig att ta en halvlång dagstur på söndagen och laga lite mat utomhus. Jag hade lite svårt att besluta mig för vart jag skulle gå men till sist blev det en välbeprövad tur. En av mina favoritturer som utgår ifrån djurparken Nordens Ark och följer Soteleden längsmed ett gäng toppar med vacker utsikt mot Åbyfjorden och Säteriet.

Sex knopar som underlättar livet i naturen


Som barn gick jag i scouterna inom friluftsfrämjandet och ett av våra nöjen på kvällarna var att lära oss knopar. Två säsonger på seglarskola gjorde inte knoparna mindre användbara och idag ser jag det som en naturlig del av friluftslivet att använda sig av knopar för olika ändamål. Men vad behöver man kunna knopar till och vilka skall man lära sig. Här följer de sex knopar som jag använder mest och deras användningsområden.

Krisberedskap


Nu på måndag den 18e februari börjar SvT´s sociala experiment ”Nedsläckt Land” och som ni säkert redan vet är jag en av deltagarna i programmet. ”Nedsläckt Land” handlar om två grupper med människor(5 i varje) som får erfara ett längre elavbrott med allt som tillhör. I scenariot är det en solstorm som slår ut elen i hela landet men det behöver inte vara en så stor händelse som ligger till grunden för att vår vardag skall rubbas. Det kan ske på lokal nivå eller i ett större område men hur som haver är det bra att kunna klara sig själv en tid. För var rekommendationen 72 timmar idag är den en vecka men det är inte särskilt stor skillnad för att kunna klara sig ännu längre. Bara mer mat. I Nedsläckt Land´s experiment så är vi utan el i nästan 11 dagar. Under den tiden lärde man sig lite mer om vad man faktiskt bör ha hemma så här följer min lista.

Samla och rena vatten


Hur vi löser vattensituationen på en vandring eller annat äventyr kan vara avgörande för hur vi uppfattar hela turen. Att ha god tillgång till vatten gör allt så mycket lättare men hur gör vi egentligen för att samla och rena vårat vatten. Här kommer tips för hur du kan lösa just ditt vatten problem.


Välja Kniv

 

Kniven är din bästa vän och livlina i vildmarken. Med den kan du tillverka redskap, bygga läger, göra upp eld och mycket mer. Kniven är redskapet som gör att vi kan överleva i skogen mil ifrån civilisation. Kniv, eldstål, kompass och en karta så kommer du långt. Lägg där till en tarp, sovsäck liggunderlag, en kastrull samt en ryggsäck att bära allt i så finns nästan inga begränsningar med rätt kunskaper. Men hur skall man tänka när man väljer sin kniv.

Vedeldat kök - Så gör du ett själv!

 

En trend som bara verkar växa sig större och större inom uteliv är att använda vedeldade

friluftskök. Detta är en trend som jag absolut kan förstå och som jag själv tycker är rätt trevlig. Inte en vecka passerar utan att man ser ett kort på Instagram eller liknande kanaler med någon som lagar mat eller kokar kaffe på just ett vedeldat kök. En stor fördel med att använda vedeldade kök är just att de är vedeldade.

En dagsvandring på Soteleden

 

Under julledigheten gäller det att passa på och få lite kvalitets tid i skogen. För mig har det varit framför allt långpromenader och lockjakt på räv som stått på schemat mellan alla julbestyr. Men idag så såg jag en möjlighet att komma iväg några timmar till på ett litet friluftsäventyr. En dagsvandring med obligatorisk matlagning över öppen eld.

Gör ditt eget eggskydd

 

Har du en gammal yxa liggandes som du vill ta med dig på turen eller har du köpt en ny

som inte har ett skydd för eggen då har du kommit rätt. I denna gör-det-själv guide så kommer jag att vissa ett sett för dig att tillverka ditt eget eggskydd. Att ha med en yxa i ryggsäcken, kanoten eller pulkan betyder att du är beredd på det mesta.

Planera din vandring

 

Jag sitter här och funderar över nästa års vandringar. Jag har ganska stora planer

med ett flertal turer 2019. Då det slår mig hur roligt själva planerandet är och hur mycket man faktiskt kan förbereda sig inför en vandring. Så då beslutade jag mig helt enkelt för att skriva en artikel om hur man faktiskt gör eller i alla fall hur jag gör när jag planerar mina turer.

Vintertiden är här

 

Tro mig när jag skriver att jag är en höst människa. Tempot går ned något, jakten startar, löven skiftar färg och faller. På helgerna är detta makalöst och så länge solen är framme så är en höstdag i skogen eller på fjället svårslagen. Men sen kommer den. Dagen man alltid förtränger under årets ljusare årstider. Jag talar givetvis om första arbetsdagen med vintertid.

Att bo på turen


Det finns många sätt att bo på när man är ute i naturen. Här kommer ett urval av de vanligaste sätten att söka skydd från vädrets makter och deras

för- och nackdelar. Allt för att du skall få en god natts sömn när du vandrar, paddlar eller vad du nu gör ute i vildmarken. Med denna guiden får du lättare att planera din tur utefter dina premisser men kom ihåg att allt kan hända där ute så det är bra att vara förberedd på det inte går som man väntat sig.

Tio smultronställen för en dagstur!

 

Här listar jag mina tio små favoriter för en dagstur. Följ med mig över stora delar av landet och besök skog, hav, fjäll och stad. En dagstur kan vara ett bra sätt att komma ut i naturen utan större planering eller kostnader. Häng på vet ja!

 

Tio tips för vandring med hund!

 

Att vandra med hund är för många en dröm!

 

Hunden kan ge dig sällskap och en viss trygghet under vandringen. Själv tycker jag inte att det finns något mysigare än att vakna upp i ett tält på morgonen med Djingis liggandes nere vid benen, jagandes i sömnen efter något byte. Men att ha med sig hunden kräver extra kunskap, utrustning och sunt förnuft. Här är mina tio tips för en lyckad vandring med hund:

 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet