Håll dig varm på passet

Håll dig varm på passet


Vintern närmar sig med stormsteg och det blir allt kallare. Inte för att det behöver vara särskilt kallt för att man skall börja frysa när man sitter still. Lite vind brukar göra susen för att kyla en ända in i märgen. Den här artikeln handlar om några sätt att hålla värmen uppe på medans du sitter på pass men går givetvis också att

tillämpa i andra friluftsaktiviteter.Klä dig rätt:

Vi börjar med det viktigaste men ack så svåra. Vad skall du ha på dig för att inte frysa. Allting har ju givetvis med vad det är för temperatur och väder ute att göra. Den kanske vanligaste principen att klä sig på måste ändå vara lager-på-lager. Det går ut på att man klär sig i olika skikt inifrån och ut för att bygga upp ett isolerande lager med kläder. Gärna med kläder som transporterar fukten utåt. Det vill säga att man först börjar med kanske ett underställ och ett par varma strumpor sedan kanske jaktbyxorna och en tröja för att avsluta med jackan, mössa och handskar. Klassiskt sätt att klä sig på och det går ju givetvis att både minska och öka antalet kläder men principen är den samma. För mig som ofta går som hundförare kan detta betyda problem eftersom jag kanske klär mig för att gå men sedan får man sitta på pass. Jag brukar alltid ha med mig extra kläder i stolsryggsäcken för att kunna bättra på lite om det skulle saknas. Skulle det vara så att du har en bit att gå till passet kan det helt klart vara en idé att ta av sig lite på väg till passet för att undvika att bli svettig. Utan istället ta på sig allt när man väl är på pass. Om det är riktigt kallt kan man ju givetvis lägga till en bivaksäck eller overall eller liknande.Undvik att sitta i blåsten:

Vädrets makter är inget vi har att säga till om men ibland kan det vara nödvändigt att söka lite skydd. Har man fasta pass kan det absolut vara en god idé att bygga väggar och kanske tak på passet till exempel jakttornet

men då får ju det göras innan själva jakten. Passar man i skogen och har ett lite mer löst sätt att passa kan man ju söka skydd i naturen. Sätt dig i lä av en gran eller en sten så skall du se att det hjälper mycket. Annars kan portabla gömslen eller liknande vara

en god idé.

Hur skall du sitta:

Börjar kölden att bita i dig så finns det lite trix som man kan tillämpa för att fördröja att bli nedkyld. Jag lärde mig några av dem under min militärtjänst. Ett av de snabbaste sätten är att lägga ena handen i motsatt armhåla och sedan göra samma sak med andra handen. Man blir då sittandes men korslagda armar över bröstet. Vill man ha extra värme där är det bara att gnugga sina sidor med händerna och på så sätt få värme genom friktionen. Hålla ihop benen kan också hjälpa.

 


Rör dig på passet:

Att röra sig för mycket på passet kan vara lite vanskligt. Man kan ju skrämma det tilltänkta villebrådet men ibland kan det vara värt det. Gå en kort slinga, hoppa lite upp och ned eller slå ned med armarna mot marken med handflatorna parallellt med marken är väl knep nästan alla har prövat och som fungerar. Mina egna favoriter är att bara resa mig ur stolen och köra några knäböj, armhävningar eller att helt enkelt sittandes kvar i stolen höja upp benen och köra några situps. Men tänk på att du jagar och att du bör vara så tyst och snabb som möjligt för att minimera riskerna att stöta bort djur eller för att ge en drevkarl eller en hundförare skratt för livet.

Tänd en brasa:

Det är omdiskuterat om hur vida en brasa stör viltet eller ej så det låter jag vara osagt. Själv har jag nog aldrig tänt en eld under passet men vet att många andra gör det. Nu jagar jag mest på mindre marker och det är sällan man sitter på ett och samma pass mer än några timmar men om jag hade jagat på sådana marker att man hade suttit i

fem sex timmar så hade jag nog också till slut tänt en liten

brasa. Det är ju mysigt dessutom.

 


Drick något varmt:

Också lite omdiskuterat om dofterna av kaffe stör viltet eller ej. Jag har fått för mig att te är bättre ur den spekten men det är oklart. Vad som är klart är att varm choklad är godast så kör på det. Att ta sig en liten kopp i mitten av passet är ju givetvis en njutning i sig så glöm inte termosen.

Moderna hjälpmedel:

Idag finns det ju dessutom en uppsjö av moderna hjälpmedel för att hålla kölden stången. Elvärmda strumpor, sulor och västar eller kemiska hand- och fotvärmare syns frekvent i jakt och friluftsbutiker. Jag har tyvärr väldigt lite erfarenhet av dessa men tror säkert att de kan fungera väl. Annars hade de ju inte sålt. Så om du vet med dig att du är en person som lätt blir frusen kan detta vara något att kika lite närmare på.

 


Hoppas att du har fått med dig något nyttigt av artikeln och glöm inte att packa med ett par extra sockar i ryggan. Följ mig gärna på Facebook eller via Instagram.

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet