Börja jaga

Börja jaga


Funderar du över att bli en av Sveriges lite drygt 250 000 jägare? Eller är du redan jägare men vill läsa lite för skoj skull? Oavsett så är det här en artikel för dig som undrar över vad som krävs och hur man går till väga för att börja jaga. Idag finns det många anledningar att börja jaga. För många är det mest socialt att komma med ut i skogen, andra vill ha kött i frysen, vissa vill ha en stor trofé medans en annan grupp människor bara älskar att jaga. För mig personligen är det nog en kombination av det sociala blandat med ett brinnande intresse för jakten i sig. Sen skadar det ju inte att ha

lite närproducerat superekologiskt kött i frysen heller. Oavsett vad som får dig till att vilja börja jaga så är här i alla fall

vad du behöver göra innan du kan snöra på dig kängorna och gå ut i skogen med gevär i hand.

1. Ta jägarexamen:

Vi tar det första först. För att jaga måste man ha jägarexamen. Det finns idag ingen åldersgräns för att ta jägarexamen men det är en hel del att studera in för att bli godkänd på det teoretiska provet. Sedan är det skjutprov både med hagel- och kulvapen. Dessa är indelade i olika moment så som säker vapenhantering, lerduveskytte och precisionsskytte. Dessutom för att få jaga med klass 1 kaliber så måste även högviltsprov göras. Man brukar säga att det finns två

olika sätt att ta jägarexamen på. Den första är att man anmäler sig till en kurs som oftast sträcker sig över flera månader och med ungefär ett kurstillfälle i veckan. Jag gick en sådan kurs på den lokala skytte föreningen som hölls i samarbete mellan skytteklubben, jaktkretsen och jägarförbundet. Varje kurstillfälle var ungefär tre timmar med läxor mellan gångerna. Tror vi startade i oktober och tog examen i april. I denna kursen fick vi även vara med på ett par jakter som drevkarlar och om nu något hade fällts så hade vi givetvis varit med i processen av att ta vara på djuret. Detta sättet ger en förståelse för etiken bakom jakten och man har helt enkelt lite mer tid på sig att bli varm i jaktkläderna.

Den andra modellen är intensivkurser som har fått delad kritik under åren. Dessa består i princip av självstudier och sedan en avslutningshelg där man gör alla prov. Det kan förekomma andra varianter med flera dagar eller med fler mötestillfällen. Hur som helst så har jag inte full koll på dessa så det får du läsa mer om på respektive kurs. Själv tyckte jag att det kändes rätt bra att gå en lite lugnare kurs.

 


2. Statligt jaktkort:

Nu när du står där med din jägarexamen i handen så kan man välja lite själv i vilken ordning man gör saker men en sak som är säker är att för att få jaga krävs statligt jaktkort. Detta kostar 300 kr för ett år och pengarna går till forskning om vårat vilt.

3. Medlemskap i förbund:

Detta är inte ett måste för att få jaga men de flesta jaktlag kräver att du skall vara försäkrad för jakt för att vara med och jaga. Det finns idag två förbund att vända sig till och båda erbjuder en försäkring igenom medlemskap. Svenska jägarförbundet och Jägarnas riksförbund. Svenska jägarförbundet är det större av dem med drygt 150 000 medlemmar mot Jägarnas riksförbunds cirka 30 000 medlemmar. Personligen är jag medlem hos Svenska jägarförbundet och gillar deras tidning Svensk Jakt som medlemmarna får 10- 12 nummer av per år.4. Köpa vapen:

Nästa sak du behöver är ju givetvis ett vapen. Men för att få köpa vapen måste du ha ett vapenskåp som är godkänt enligt Svensk standard, jägarexamen, vara 18 år eller äldre och ha ett rent register hos polisen. Det är till polisen du skickar ansökan om vapenlicens och de är också de som fattar beslut om du anses lämplig så har du grejer i bagaget

kan det sluta här. Om du inte är 18 år så är det tillåtet att jaga med en annan jägare och dennes vapen om du är över 15. Så kallad uppsiktsjakt. Välj vapen efter ditt behov och ekonomi. Det finns mycket på begagnat hyllorna som du nästan inte kan se att det är använd och detta kan göra en hel del på priset. Själv köpte jag först ett hagelvapen och ett kulvapen klass 1 då det täcker in större delen av de flestas behov. Man får köpa 4 vapen utan att behöva motivera användningsområde men det kan bli tvunget för ett femte.

5. Hitta någonstans att jaga:

Okej nu är förutsättningarna klara men tyvärr verkar det vara en del som faller på målsnöret även känt som jaktmark. Att komma med i ett jaktlag kan vara svårt men i takt med att många jägare i kåren sakta men säkert pensioneras öppnas då och då en plats för en ny jägare. Det gäller att vara med och aktivt söka för att fånga dessa platser. Det är inte ovanligt att när det kommer öppningar så är det släktingar eller vänner till de andra jägarna som kommer in istället. Det finns sidor på till exempel facebook som heter ”jakt sökes” eller liknande där man kan hitta plats i jaktlag eller mindre marker att jaga på. En annan sida är jaktformedling.se där man kan finna platser i jaktlag, egen mark eller annan typ av jakt. Annars så finns det möjligheter att jaga på vissa allmänt ägda marker. Fjälljakt, kustjakt och här och var kommunala eller statliga marker som mot en peng per år låter folk jaga. Det finns även marker där man kan lösa dagskort eller liknande på samma sätt som i fisket. Varje år listas sådana marker i tidningen Svensk jakt. Annars så hör runt om dig och tacka ja ifall du blir erbjuden plats i ett drev eller liknande. Det kan i sin tur leda till att bli erbjuden jakt.Jag hoppas att denna informationen inte avskräcker dig från att börja jaga. Visst är det en del jobb att komma igång men belöningen är väl värd mödan. Vi ses i skogen!

 

                                                                                                                                       Dennis Ljungqvist 25/10-18

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet