Att stycka

                                                                                Att stycka


Förra helgen hade jag äran att bära med mig ett vilt hem från skogen så här under veckan var det ju givetvis hög tid att ta tillvara på köttet. Det fick mig att tänka på det här med att stycka som jag direkt kan säga att jag inte är ett proffs på men som jag ändå brukar göra några gånger per år. Här kommer min guide till hur du kan stycka ett fällt vilt. Det är i alla fall så som jag går tillväga och det verkar fungera bra.

Först av allt så behöver du ett vilt att stycka och låta det hänga i 40 dygnsgrader. I denna artikeln kommer jag att använda mig av vildsvinet som jag fällde förra veckan. När man hanterar just vildsvin så BÖR du även skicka in en bit av köttet på trikinundersökning. Annars får man inte ens bjuda på köttet men även för din egen säkerhet. Det första jag gör är kontrollera att alla knivarna jag skall använda är slipade. I regel brukar jag slipa dem lite extra. Sedan gör jag i ordning själva ”arbetsbänken” som i detta fall består av mitt köksbord. Städa av platsen och jag brukar alltid plasta in bordet. Där till lägger jag fram en ordentlig skärbräda och ett styckschema för det aktuella viltet. Dessa finns att ladda ned och skriva ut på bland annat Svenska Jägareförbundets hemsida eller bara en googling bort. Mitt tips är att du faktiskt skriver ut schemat istället för att ha det på en skärm så slipper du pilla med söliga händer på läsplattan eller dylikt. Jag brukar dessutom hänga upp en sopsäck för att lätt bli av med rester och skräp under processen.

Först därefter hämtar jag viltet och påbörjar själva styckningen. Så på med plasthandskarna. Jag brukar börja med filéerna som sitter på insidan av djuret. Efter det plockar jag ut kotletter och karrén som sitter längsmed ryggen. Skär längsmed ben, hinnor eller senor. Undvik att kapa rakt igenom de stora musklerna. Därefter brukar jag lossa på ett och ett av bakbenen och dela ned dem i mindre delar som innanlår, rostbiff, fransyska, ytterlår, rulle och lägg. Lite beroende på vad du vill göra med det köttet som inte blir en del av de vanliga styckbitarna så brukar jag under tiden förbereda dessa bitar för deras ändamål. Till exempel lägg brukar jag dela upp i grytbitar och putsa bort senor och hinnor så gott som möjligt. Sedan följer jag samma procedur med bogarna och delar upp dem i stora och lilla bogsteken samt lägg. Beroenden på skottskadan och storlek på djuret kan du nu plocka ut revben och sidfläsk men vid mindre djur brukar jag inte alltid göra en jätte grej av det. Ett tips kan vara att använda en sekatör till att klippa ut revbenen. Därefter går jag över styckdetaljerna igen och putsar bort senor, hinnor och i viss mån fett. Vissa större delar så som kotlettraderna brukar jag kapa i mindre delar för att få lättare att använda dem till matlagningen. Jag kapar upp grytbitar och försöker rensa bort senor och sådant så gott det går. Om man vill mala kött till köttfärs så är det nu man kan ta utav slamsor och grytbitar och göra det. Kom ihåg att mycket av vikten försvinner när man maler vilket för min del brukar resultera att jag bara tar fram grytbitar.

Så nu ligger en hög att styckdetaljer helst i fina rader över bordet och en stor hög med grytbitar eller färs strax intill. Dags att börja packa allt och det gör jag i påsar avsedda för vakuumförpackare. Man sparar mycket tid på att använda påsar istället för plast på rulle och dessutom brukar det bli mindre plast som går åt. Vakuumförpackare är något jag tycker att alla jägare borde ha tillgång till. Du kan få en mindre för typ 600-700 kr som duger fint till hemmabruk. Dessa går att använda till allt möjligt så som svamp och bär eller fisk. När allt är packat så börjar jag att vakuumförpacka paket efter paket samtidigt som jag väger och märker paketen med etiketter med vilt, styckbit, vikt och datum. Så till exempel ”Vildsvins Kotlett, 323 g, 17/11-18”. Att tydligt markera hjälper dig när du väl skall plocka fram biten och så du har koll på hur länge köttet har legat i frysen. En vakuumförpackad bit håller betydligt längre än en som ligger i en plastpåse som du själv har

försökt pressa ut luften ur. Sedan är det bara den svåra biten kvar. Att försöka hitta plats till allt i frysen. Det är bra att

frysa köttet innan man tillagar det då det kan hjälpa till att ta kål på bakterier.

Dennis Ljungqvist 25/11-18

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet