Snabb jakt, lång väntan

Snabb jakt, lång väntan


Den 17 november var jag och Djingis och jagade med ett lag som vi ofta är inbjudna till. Det var ett mindre gäng som samlades på morgonen intill en av gårdarna vars mark vi jagar på. Förhoppningen med dagen var att skjuta en älgtjur och kanske några vildsvin. Först bestämde vi oss för att söka av en såt som går ut ifrån en väg innan trafiken dragit igång denna söndagsmorgon. Djingis var taggad efter att inte ha jagat på några veckor på grund av några skador på klorna. Han sökte ut bra redan från början och han visste vart han skulle leta. Så såten gick snabbt och nästan händelselöst bortsett från när jag skulle korsa en bäck som går igenom marken. Normalt sett brukar jag på ett ställe kunna ta ett långt kliv ut på en sten och sedan hoppa över sista biten men efter höstens nästan konstanta regnande fick jag istället hoppa ut på stenen. Jag blev ståendes och svajande ett tag innan jag till sist kunde hoppa över sista biten. Det var bokstavligen nära att jag tog mig vatten över huvudet så att säga.

I andra såten skulle jag och Djingis gå in i marken från öst och följ den in åt väst. Vi startade inte fören alla skyttar satt på plats för här brukar det kunna gå fort. Jag släppte Djingis som for iväg med raketfart in i kullen framför mig. Jag själv han bara gå ett tjugotal meter innan jag hörde skall ifrån skogen. Det brakade genast lös och jag ropade ut på radion att hunden och djuren var på väg ned mot en skyttelinje. En passkytt svarade snart att den sett hunden följa efter ko och kalv. Några sekunder senare small det till och en annan passkytt ropade ut att det visst var en ko och tjur och att tjuren redan låg. Jag kollade pejlen och såg att hunden följde efter älgkon vidare in i första såten. Så jag gick tillbaka till bilen och tänkte försöka stoppa ekipaget från att springa över vägen som vi börjat vid tidigare på morgonen. Väl framme så var det fullt ståndskall uppe i en av kullarna där det lätt kan bli ståendes väldigt länge så jag gjorde ett försök på att närma mig och kalla in hunden. Inne på 50-60 meters håll så fick jag syn på älgen som fick fart och tog hunden med sig. Några av mina jaktkamrater stod nere vid vägen då djuren gått i en båge ned från berget och lugnade trafiken. Jag skyndade mig givetvis tillbaka till bilen och gensköt ekipaget innan nästa lilla väg. Kon travade över den mindre vägen framför mig med Djingis kanske hundra meter bakom sig så jag hann mellan dem och kunde koppla gangstern.

Vi tog hand om den fällda älgen och en annan passkytt kunde bekräfta att det både varit ko och kalv samt en tjur som delat på sig och sedan gått ihop igen. Han hade sett dem på långt håll. Efter lite fika bestämde vi att ta en såt till och försöka skaka fram lite vildsvin. Så vi åkte till en mark som ligger lite längre bort och gjorde ett släpp. Hunden gick lite långsammare nu men hade inget konstigt mönster i gången. Han gick med nosen i backen och min tanke var att han jobbade med nattslag från ett flertal djur. Den såten brukar nämligen krylla av vildsvin men denna gången fick vi inte upp något. Det var nog tur det för under kvällen blev Djingis stel och nästa dag började han halta. Jag lät honom vila över en vecka men ingen direkt förbättring kunde ses så jag tog honom till veterinär som hade svårt att hitta hältan men till slut drogs slutsatsen att det nog var en boghälta. 10 dagars antiinflammatoriskt och en månads uppträning innan jakt igen. Så dagen var likt slaget i Lützen, en dyrköpt seger. Med detta sagt så skall jag försöka komma ut och jaga lite som passkytt och kanske smygjaga lite innan det är dags att släppa Djingis igen men det viktiga är att han blir bra. Glöm inte att rösta på mig i Fjällräven Polar. Länk hittar du här: Fjällräven Polar! 

Dennis Ljungqvist 5/12-19 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!