Kylig kviga

Kylig kviga


Idag var det dags igen att gå ut och jaga. Det var med ett av lagen som jag gjort några jakter med tidigare i år. Nu hade de fått tillstånd att skjuta vuxen älg, kviga. Tillsammans med den tilldelade dubbelkalven som varit med sedan tidigare. Första drevet tog lagets andre hundförare och gick med sin hund så jag fick sitta som passkytt. Jag hade på mig en hel del kläder men idag var det nordanvind och skugga på mitt pass så efter någon timme satt jag där och huttrade på min lilla mysiga

skogsäng. Trotts kylan var det en riktigt fin morgon men tyvärr hände inget större på passet. Andra drevet var det min och Djingis tur att gå. Han stötte iväg några rådjur och en passkytt fick se fyra dovhjortar passera på ganska nära håll. Annars var det inte mycket som hände.Till sista såten skulle jag gå igen med Djingis. Vi gick med en kedja med passkyttar ut och tanken var att jag skulle sätta ut en förstagångs älgjägare längst ut i såten. Första biten följde vi ett gärde längs markgränsen sedan gick jag och den sedan i våras nyexaminerade jägaren vidare mot det bortre hörnet av marken. Vi gick lugnt och ganska tyst. Jag förklarade vart gränserna för marken gick och samtidigt som vi närmade oss 20åringens pass reste sig en älg på kanske fyrtio meters håll framför oss. Ganska obekymrat gick den in i kraftledningsgatan jag hade planerat att släppa Djingis i. ”En kviga” sa grabben bredvid mig. Jag svarade med att säga till honom att göra patron i. En mindre dunge med björkar dolde älgens annars så fina bredsida men snart tog den ett par steg till sidan och jag fick en klar syn på den men tyvärr hade jag hunden i den ena handen och en oladdad bössa i den andra. Med ett par fingrar tog jag tag i ärmen på min kompanjon och drog honom in i skottgluggen men nästa i det samma tog älgen ett par steg till och doldes åter igen bakom buskaget. Sakta men säkert gick kvigan in i såten och jag tog mig runt för att inte skrämma bort den från marken. Efter en kort omplacering av skyttar fick jag grönt ljus att släppa på Djingis som for efter i blixtfart. Ganska snart där efter hördes ett par tre kraftiga skall och hunden och kvigan satte fart igen. Tre skott ekade igenom skogen. Nästa passkytt fällde precis sin tjugonionde älg och Djingis sextonde älg dessutom. Tyvärr gick den över gränsen till grannmarken och la sig trotts bra träffar. Efter ett telefonsamtal var det fritt fram och gå in och hämta kvigan. Slutet gott allting gott.

 

 

Dennis Ljungqvist 27/10-18 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet