Dagen det kryllade med älg

Dagen det kryllade med älg

 

 

Det är den första lördagen på älgjakten. Dagen efter Djingis 8 timmars ståndarbete. Jag är med samma jaktlag som dagen innan. Planen är att jag skall sitta som passkytt och kanske göra ett litet släpp med hunden. Första såten får jag ett trevligt pass vid ett litet fält. Med pejlen ser jag hur dagens hundförare släpper sin hund som snart går på spårlegan från Djingis strapats från dagen innan. Jag vet då att det förmodligen kommer att gå mot en större väg som går igenom marken vilket det sedan visar sig göra. Jag hör givetvis av mig via radion och en passkytt flyttas till där Djingis passerat vägen dagen innan och kan stoppas i tid. Nästa pass får jag i ett kalhygge i en sådan där fin skjutstege. Känslan när jag går till passet är att jag sitter lite avsides men jag har jagat såpass länge att jag vet att de kan dyka upp var som helst. Som dagen innan så var det endast kalv som får skjutas och då endast från dubbelkalvsekipage. Snart märker jag något, ett rådjur kommer springandes genom hygget. Ett fint smaldjur som passerar utan att märka mig där jag sitter och dinglar med benen. Strax där efter kommer en hund från grannlaget. Kanske tio minuter senare kommer smaldjuret tillbaka från det hållet hon sprang till sist. Sen så hunden igen. Härligt att kunna sitta där och bara observera. Snart därefter får jag höra att hundföraren skall gå upp i kullen bakom mig. Tittar lite på pejlen ibland och ser hur jämten kommer närmare och närmare. Precis innan den kommer fram till mig kommer ett par kraftiga skall. Älg! Och det kommer mot mig. Förbereder geväret och sitter där på helspänn. En kalv dundrar ut i hygget. Mitt i korset för mig. Sedan en ko. Jag håller tummarna för en extra kalv men blir lite halvt besviken av att det nästa som kommer ut är hunden. Gruppen med djur sneddar bort åt min vänstra sida och tar sig ut ur hygget på andra sidan en kulle vilka de rundar och där blir det fast ståndskall. Inte fem minuter senare ser jag påett nytt ko och kalvekipage komma gåendes. Fast denna gången på min högra sida. De verkar dessutom som om de går rakt mot ståndskallet men är på rätt långt håll. Så fyra älgar hittills. Några minuter till går sedan kommer det ut en tjur på hygget från samma håll som de första älgarna kom ifrån. Den går lugnt bort över hygget efter kon men verkar inte vilja följa dem in i skogen på andra sidan utan vänder. Här lyckas jag filma en hel del:

Älgen går sakta mot mig och små äter lite på vägen. En ganska ful 4 taggare. Han går mer eller mindre tillbaka samma väg han kom och går till slut in i skogen bakom mig. Jag rapporterar det hela via radion men snart dyker han upp precis bredvid mig igen. Nu åker kameran upp direkt och jag lyckas fånga när han lugnt och sakta passerar rakt framför mig med hel bredsida i över en minut. Ibland stoppar han upp och kollar mot mig nästan som att han vill försäkra sig om att jag ser honom. Innan han försvinner in bakom kullen där det andra ko och kalv ekipaget passerat. Efter det återsamling och vi fattar beslut om att släppa Djingis på en annan såt.

 

Halvvägs in i såten får Djingis fullfart och ger ifrån sig några korta skall. Älg igen tänker jag och rapporterar till en passkytt att det går rakt emot honom. Detta var precis i området som vi gått på kvigan i dagen innan. Passkytten meddelar snart också att en kviga kommit ut intill honom. Skräckscenariot från gårdagen spelas upp i huvudet på mig. Nej! tänker jag. Vi skall ju jaga imorgon på en ny mark. Men plötsligen vänder hunden och börja gå upp mot där han gått på kvigan. Detta har hänt förut och brukar betyda att det finns fler djur och att han helt enkelt vill byta. Så jag springer upp mellan och lyckas fånga honom innan han hinner tillbaka. Med hunden i koppel ger vi oss tillbaka till point zero och där vädrar han mot grannmarken. Så vi följer gränsen ned till passkytten igen och fortsätter vidare. Några minuter efter det kommer en tjur ut från samma håll som oss jag förstår att det nog var den han varit ute efter. Vi fortsätter sedan hela såten med hunden kopplad. Ingen mening med att skicka hunden efter olovligt vilt.

Dennis Ljungqvist 14/10 -18 

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet