Älgjaktspremiären 2019

Älgjaktspremiären 2019


Älgjaktspremiären ser många av oss som jagar fram emot mest av alla jaktdagar på året och kanske speciellt de som jagar med älghund. Den infaller alltid för oss här i södra delen av landet den andra måndagen i oktober. Så idag i skrivande stund. Och vilken dag det har varit. I år har på grund utav lågt antal observerade älgar samt få skjutna kalvar tidigare år tilldelningen varit riktigt dålig. Lägsta tilldelningen som jag har varit med om sen jag började jaga 2010. I Stångenäs älgskötselområde så var vi inte mindre än 14 lag som fick dela på 4 vuxna i en så kallad avlysningsjakt nu inför premiären medans tidigare år har vårat lag haft en själv. Dagen började dessutom med regn och under första såten så fann vi inga älgar. Jag såg inte mindre än 9 rådjur(några var säkert samma). Vi fick även rapport om att 2 av de vuxna älgarna var skjutna. Det började se mörkt ut.

Men lagom till andra såten så slutade regnet och jag och Djingis började söka. Efter cirka en timme så var vi klara med en av de större kullarna vi har på vår mark och jag fick ett litet infall av att jag ville gå ned på ett annat ställe än jag brukar göra. Hunden drog iväg och försökte gå ner från berget på en plats intill där jag hade tänkt att gå ned. En plats där det är rätt högt och man måste klättra för att ta sig ned på så jag gick dit jag tänkt. Men jag gick lite fel och kom ut till ett stup. Plötsligen brakade det till nedanför och en kviga rusade förbi och med ett par kraxande skall kom Djingis efter. Där stod jag med geväret på axeln och hörselkopporna uppe på huvudet. Istället så börjar jag visualisera vart det kan tänkas dra sig till och ropar ut på radion ”Vi har upptag och det går mot Haga eller mot Äpplegubbens”. Snabbt fick jag upp pejlen och rapporterade igen att det ser ut som att det går mot Äpplegubbens och ytterligare en gång att det närmar sig ett kalhygge där jag vet att en skytt står. Några sekunder senare kommer första smällen följt av två till. ”Yes” tänker jag. ”Nu har vi den”. En glad skytt rapporterar in att kvigan ligger och jag sätter fart till platsen där Djingis för full fart står och luggar älgen. En riktigt nöjd jycke är det som tittar upp på husse och får beröm.

Efter urtagning av älgen och ett kort möte bestämmer vi oss för att göra ett försök att få tag på kalv med i den sista av våra tre större såter på marken. Jag släppte Djingis och började söka av en klipphylla som går under ett högre berg men efter ett par hundra meter så sprang hunden upp i en av ravinerna upp i det högre berget. Strax ropar jaktledaren att han hör ståndskall strax intill sig så jag gav mig upp i berget med. Jag hade inte kommit långt innan jag märker att något är på väg mot mig. Laddad bössa i handen, kopporna på plats och redo. I rent sken kommer då en pinntjur rusandes förbi med Djingis hack i häl. Jag skymtar ytterligare en älg längre bort i skogen. Pinntjuren drar strax förbi en passkytt och ut ur marken. Jag börjar fundera på den andra älgen som jag bara skymtade som hastigast och ger mig bort mot upptaget ifall det finns något djur kvar där. En annan passkytt rapporterade in den andra älgen som en kviga som lugnt och sansat gått förbi honom. Efter att Djingis rört sig en kilometer ut från vår mark beslutar jag att försöka åka bort med bilen och genskjuta honom innan han kommer ut i en större väg. Jag åkte runt till ett ställe men blev lurad av GPSen så jag fick åka till nästa ställe. Där kommer ytterligare en älg ut på vägen framför mig. Troligtvis en kviga som var väldigt mörk. Fjoling kanske. Strax därefter kopplade jag hunden och vi återvände till jaktkamraterna som var i full fart med att ta tillvara på kvigan från första såten. En härlig premiär att minnas. Fyra älgar och sammanlagt tio rådjur såg jag i alla fall.

Dennis Ljungqvist 14/10-19

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet