Jakt

Bockepyrschen 2020, Jaktspecial


Jag har äntligen gjort min första fullängds jaktfilm. Inspelad i år den 16 augusti. Välkommen att följa med mig ut på årets råbockspremiär. I denna filmen så ger jag mig ut på tre jakter under samma dag och jagar rådjursbock. Vaktjakt, lockjakt och lite smygjakt i en härlig kombination. Detta på rådjurs täta marker i Bohuslän men många observationer. Hoppas att det smakar och kom gärna med era tankar om jag skall fortsätta filma mina jakter med. Det var ganska roligt alltså!


Passet man inte glömmer


Söndagen den 12 januari 2020 var det dags för årets första jakt för mig. Djingis är fortfarande inte helt bra än så länge så jag håller inne på jakt med honom. Det var dags för lite rådjursjakt hemma med mitt jaktlag i Brodalen. Fem herrar i åldrarna från 75 till mig på 33 träffades halv nio på morgonen vid platsen vi kallar sågen. Jaktledaren bestämde såt och började dela ut pass. Jag kom på mig själv med att säga ”Jag har med mig 222.an. Jag vill gärna få igång den då jag inte har skjutit något med den än”

Snabb jakt, lång väntan


Den 17 november var jag och Djingis och jagade med ett lag som vi ofta är inbjudna till. Det var ett mindre gäng som samlades på morgonen intill en av gårdarna vars mark vi jagar på. Förhoppningen med dagen var att skjuta en älgtjur och kanske några vildsvin.

Älgjaktspremiären 2019


Älgjaktspremiären ser många av oss som jagar fram emot mest av alla jaktdagar på året och kanske speciellt de som jagar med älghund. Den infaller alltid för oss här i södra delen av landet den andra måndagen i oktober. Så idag i skrivande stund. Och vilken dag det har varit. I år har på grund utav lågt antal observerade älgar samt få skjutna kalvar tidigare år tilldelningen varit riktigt dålig. Lägsta tilldelningen som jag har varit med om sen jag började jaga 2010.

Första december att minnas

 

Idag var det dags att jaga och denna gången var vi ute med samma lag som jag skött vildsvinet

ihop med för två veckor sedan med. Dagens villebråd var älgkalv eller vildsvin och idag var vi något färre jägare än vi brukar vara. Si sådär en sju, åtta plusgrader men med förvånande härligt väder. Allt var blött ute efter gårdagens regn när vi började med första såten. Jag vet inte vad jag måste ha matat hunden med men det kändes som om han var extra mycket på hugget.

Att stycka

 

Förra helgen hade jag äran att bära med mig ett vilt hem från skogen så här under veckan var det ju givetvis hög tid att ta tillvara på köttet. Det fick mig att tänka på det här med att stycka som jag direkt kan säga att jag inte är ett proffs på men som jag ändå brukar göra några gånger per år. Här kommer min guide till hur du kan stycka ett fällt vilt. Det är i alla fall så som jag går tillväga och det verkar fungera bra.

Nerver av filmjölk

 

I lördags var det en lite ovanlig jaktdag speciellt för mig som hundförare. Jag var med ett jaktlag inte långt där ifrån jag bor som jag har varit med ett antal gånger redan i år och målet med dagen var älgkalv eller vildsvin. Det första som hände på morgonen var att på väg till platsen där jag skulle släppa hunden möttes jag av en kviga som lugnt och fint gick över vägen framför bilen.

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outdoor experten och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Se på en av våra äventyrsfilmer!

Håll dig varm på passet

 

Vintern närmar sig med stormsteg och det blir allt kallare. Inte för att det behöver vara särskilt kallt för att man skall börja frysa när man sitter still. Lite vind brukar göra susen för att kyla en ända in i märgen. Den här artikeln handlar om några sätt att hålla värmen uppe på medans du sitter på pass men går givetvis också att

tillämpa i andra friluftsaktiviteter.

Kylig kviga

 

Idag var det dags igen att gå ut och jaga. Det var med ett av lagen som jag gjort några jakter med tidigare i år. Nu hade de fått tillstånd att skjuta vuxen älg, kviga. Tillsammans med den tilldelade dubbelkalven som varit med sedan tidigare. Första drevet tog lagets andre hundförare och gick med sin hund så jag fick sitta som passkytt. Jag hade på mig en hel del kläder men idag var det nordanvind och skugga på mitt pass så efter någon timme satt jag där och huttrade på min lilla mysiga

skogsäng.

 

Börja jaga

 

Funderar du över att bli en av Sveriges lite drygt 250 000 jägare? Eller är du redan jägare men vill läsa lite för skoj skull? Oavsett så är det här en artikel för dig som undrar över vad som krävs och hur man går till väga för att börja jaga. Idag finns det många anledningar att börja jaga. För många är det mest socialt att komma med ut i skogen, andra vill ha kött i frysen, vissa vill ha en stor trofé medans en annan grupp människor bara älskar att jaga. För mig personligen är det nog en kombination av det sociala blandat med ett brinnande intresse för jakten i sig. Sen skadar det ju inte att ha

lite närproducerat superekologiskt kött i frysen heller. Oavsett vad som får dig till att vilja börja jaga så är här i alla fall

vad du behöver göra innan du kan snöra på dig kängorna och gå ut i skogen med gevär i hand.

 

Jakt på Bohuslänska toppar

 

Söndagen den 14 oktober var jag inbjuden att gå som hundförare på en höglätt mark i bohuslänsk stil. Vi möttes upp vid en maskinhall där planen för jakten lades fram. Jag fick en slinga att gå längsmed markgränsen och tillika kommungränsen. När jag väl börjat gå och precis släppt Djingis följde jag en bergskam som höjdes rakt mot gränsen. Bara efter några hundra meter ser jag hur Djingis tvärstannar framför mig på kanske femtio meters håll och vänder rakt mot. Något annat rör sig också emellan oss.

Dagen det kryllade med älg

 

Det är den första lördagen på älgjakten. Dagen efter Djingis 8 timmars ståndarbete. Jag är med samma jaktlag som dagen innan. Planen är att jag skall sitta som passkytt och kanske göra ett litet släpp med hunden.      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet