Välja Kniv


Välja Kniv


Kniven är din bästa vän och livlina i vildmarken. Med den kan du tillverka redskap, bygga läger, göra upp eld och mycket mer. Kniven är redskapet som gör att vi kan överleva i skogen mil ifrån civilisation. Kniv, eldstål, kompass och en karta så kommer du långt. Lägg där till en tarp, sovsäck liggunderlag, en kastrull samt en ryggsäck att bära allt i så finns nästan inga begränsningar med rätt kunskaper. Men hur skall man tänka när man väljer sin kniv. Vilka fallgropar finns och vem kan man lyssna på. Jag vill börja med att säga att jag inte är sponsrad och att jag inte tänker säga köp en kniv av just denna modellen i den här artikeln. Istället tänker jag ta upp lite om knivar och hur man kan tänka när man väljer sin.


Kniven och människan har lång historia ihop och knivar har haft en massa olika former och varit gjorda av olika material. Idag tänker nog de flesta på en kniv med ett blad av stål och ett handtag av antingen trä eller plast. Men vi skall gå in lite närmare och kolla hur en kniv är uppbyggd. Det första vi vill veta om kniven är vad för typ av stål som har använts. Detta gör det lättare att sköta kniven och det gör att man vet mer om vad kniven tål och liknande. Till exempel så är oftast en kniv i kolstål lättare att vässa en rostfri men kräver mer underhåll. Det andra vi vill veta är hur stålet inne i handtaget ser ut. Är det fulltånge, långtånge eller korttånge. De som har kort tånge bör du ganska snart sortera bort. Har varit

med om att skaftet brutits på dessa knivar vid hårt arbete och då är det väldigt svårt att tillverka ett nytt handtag i fält. Med långtånge menar jag att knivens blad smalnar av in i handtaget och nästan går lika långt in som handtaget är långt. Detta är väldigt vanligt på traditionella knivar och om handtaget går

sönder så kan man till exempel vira tyg runt om och använda kniven ändå. Fulltånge menas det med att tången går hela vägen igenom handtaget. Ofta men inte alltid så är tången skuren så som handtaget och är där med synlig i mitten av handtaget. Nackdelen med det är att vibrationer lättare känns igenom men i utbyte har man en väldigt kraftig kniv. Slipningen på kniven kan variera och jag använder olika knivar med olika slipningar för olika ändamål. Några typer av slipning är skandinavisk, skål och konvexslipning.

Kniven längst till vänster har skandinaviskslipning. Den är lätt att hålla skärpt och är pålitlig. Kniven i mitten är skålslipad och är lätt att få väldigt vass. Dessa är oftast lite dyrare. Den stora kniven, Bowiekniven, har konvex slipning som ofta passar väldigt bra till knivar som man skall hugga och göra andra grovarbeten med. Inte direkt en slöjdkniv alltså. Det är viktigt att du bestämmer ett användningsområde för din kniv så är det lättare att välja därefter. Det gyllene snittet är ju visserligen en mellanstor slidkniv som fungerar till det mesta. Med en sådan kan man tälja, klyva mindre vedträn eller ta ur ett vilt. När jag vandrar bär jag oftast två knivar. Vandrar jag i fjäll utan träd så brukar jag ha med en vanlig slidkniv och en mindre fällkniv och vandrar jag i skog så brukar det bli en vanlig slidkniv och min Bowiekniv. Men när vi har bestämt oss för vilken typ av kniv vi skall köpa så är den stora avgörande aspekten oftast priset.

Knivarna här över ligger i ordning efter pris. Jag vill dela in dem i tre grupper.

 

 

0-500 kr:

Man kan hitta riktiga guldkorn i denna gruppen men som oftast så brukar man hitta något fel. Av knivarna här över kostar de tre första från vänster under femhundringen. Mora 2000 som ligger längst till vänster är

en klassiker som ofta får följa med mig på fisketurer medans fällkniven från gerber intill mer brukar vara med på resan eller som extrakniv vid vandring. Efter den ligger en riktig fin kniv, Eka swingblade är en jaktkniv ut i fingerspetsarna med sitt vändbara blad. Vanlig kniv på ena sida och buköppnare på andra. Nackdelen med swingbalden är att slidan är helt värdelös. Det finns de som producerar lädersidor till den men ihop med ursprungspriset så hamnar den då istället i nästa kategori där den kanske borde ligga från start om de hade gjort en bättre slida från början. Nackdelen med att köpa en kniv i denna kategori är att det oftast är något man kommer att börja störa sig på och i slutändan köper man en annan kniv.

 

500-1500 kr:

Mellansegmentet är nog det man skall satsa på om man vill ha en bra kniv som skall vara i många år. De knivarna som ligger strax över 500lappen brukar vara riktigt bra. Ofta är de rejält byggda med fulltånge eller långtånge och med stabila blad. Går man upp över 1000lappen så brukar man få lite bättre stålsorter och kanske lite finare skaft av dyrare material. Här ligger många av de stora varumärkena med många av sina knivar. Bara att nämna några svenska tillverkare så hittar du jättefina knivar från Eka, Mora, fällkniven, Casström och Karesuandokniven. Många av dessa knivarna har allt du behöver och du kommer att kunna använda den du väljer en lång tid framöver. Kniv 4 är ifrån Bearskin och kostade runt 600. Den har fulltånge och är kniven jag har i bältet när jag jagar. En robust kniv som jag gillar men som inte verkar finnas att köpa längre. Kniv 5(ifrån vänster) fick jag i födelsedagspresent för 20 år sedan och ligger nog i pris runt 1000lappen. Jag är inte helt säker men tror att det är en Karesuandokniv. Utan tvekan den kniven jag har använt mest i mitt liv.

 

1500 kr plus:

När man går över 1500 kr eller kanske över 2000 så öppnar sig helt andra möjligheter. Vissa typer av specialknivar måste man nästan upp hit för att hitta något som är bra. Till exempel om man vill ha en stor

överlevnadskniv så som min Bowiekniv här över. Det finns gott om tillverkare som gör ”vanliga” knivar i denna prisklass men då brukar priset motiveras med särskilda material i handtagen eller specialstål i eggen etc. I min uppfattning så brukar det inte skilja jättemycket i kvalitet på en massproducerad kniv för cirka 1400 kontra en massproducerad kniv för 2000. Men istället så kan man i denna prisklassen välja att gå mer åt en individuell riktning. Överallt i Skandinavien sitter det nämligen människor som gör knivar för hand som en hobby. Dessa är inte helt ovanligt äldre män men kommer i alla former. Dessa brukar köpa in de finaste bladen och sedan tillverkar de handtag och slida i vackra material. Vissa av dem smider till och med bladen själva. Handtagen har ofta trädslag som stabiliserats med en epoxiblandning vilket gör

dem mer eller mindre helt okänsliga. Min kniv näst längst till vänster är just en sådan kniv. Köpt av en jaktkamrat som tävlat i SM nivå i knivmakeri och som ofta åker som domare på tävlingar. Affären gjordes upp vid brasan under en jaktdag. Kan man få en mer personlig följeslagare än så. Jo, kanske om man gör kniven själv. Men vart hittar man då en sådan tillverkare? Min heter Torsten men jag är säker på att du har någon runt omkring dig om du frågar runt lite. Annars brukar man hitta dem på hantverksmässor och

marknader.

 

Gillade du artikel? Glöm i så fall inte att Gilla min facbooksida eller att följa mig på instagram på @aventyriblodet

Liknande artiklar:

Välkommen till Äventyr i Blodet! 


Jag heter Dennis Ljungqvist och tillsammans med min hund Djingis ger jag mig ut på äventyr med kameran redo. Vi älskar friluftsliv och vill nu dela med oss av våra tankar och erfarenheter till er. Följ våra äventyrsfilmer från våra vandringar eller läs våra artiklar om jakt, vandring och friluftsliv.


Vi på Äventyr i Blodet har nu samarbete med Outnorth och PN Jakt. Längre ned på sidan finner du nu annonser till dessa företag. Dessa annonser är Affiliate länkar.


Läs gärna mer om mig här:

Följ mig gärna via Instagram 

Eller på facebook

Prenumerera gärna på min Youtube kanal här: 

 

Dennis Ljungqvist 

Populära artiklar just nu! 

Två dagar på Kynnefjäll

Följ med på en två dagarsvandring på Kynnefjäll med vackra Bohuslänsk skogsmarker och sjöar. Denna turen var tänkt att göras i sommras men eldningsförbud och annat kom ivägen. En lite blåsig tur där jag testar en hel del utrustning och några "nya" idéer. 



      Copyright © 2018 · All Rights Reserved - Äventyr i Blodet